Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Ribić: Zbog nedovoljne borbe protiv korupcije Distrikt i BiH od Evrope dobiti će šamar Istaknuto

adem-ribicSkupštinska komisija za borbu protiv korupcije održala je svoju 13. redovnu sjednicu. U fokusu je bila potreba za institucionalnom borbom protiv korupcije.

U borbi protiv korupcije se nije mnogo uradilo, a očekivalo se puno više. Očekivali su ne samo građani nego i Evropska komisija koja po svemu sudeći nije zadovoljna kako se ovaj proces odvija u Brčko distriktu.

"Imam saznanja da ćemo imati negativan izvještaj za Brčko distrikt po pitanju borbe protiv korupcije i kriminala. U odnosu na ostatak BiH nismo mnogo uradili i to je jedan veliki šamar. Svi koji čine vlast će, htjeli to ili ne, morati odgovoriti na pitanje zašto je u Brčkom učinkovitost nikakva", kazao je Adem Ribić, predsjedavajući skupštinske komisije za borbu protiv korupcije.

Bez seta antikoruptivnih zakona malo toga se može učiniti, stoga su sva očekivanja i usmjerena na proces donošenja ovih zakona na nivou Brčko distrikta.

"Kategorički tražimo od Vlade Brčko distrikta da u hitnom postupku dostavi zakone u Skupštinu kako bi bili usvojeni i kako bi i skupštinska komisija za borbu protiv korupcije mogla raditi. Tu je neophodna i strategija kako bi se moglo institucionalno djelovati", kazao je Ribić.

Vlada Brčko distrikta je , prema riječima njenog glavnog koorinatora, ovaj proces već otkočila stavljajući na dnevni red 100. redovne sjednice dva zakona, dok će treći biti uvršten na 101. sjednicu izvršne vlasti.

"Dva antikoruptivna zakona i to o zaštiti uzbunjivača i oduzimanju nelegalno stečene imovine su sada na dnevnom redu, a treći zakon koji je vrlo važan je zakon o osnivanju nezavisnog tijela za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije, koji bi dodjeljivao status zaštićenog lica koje prijavljuje korupciju i time ohrabrio mnoge građane u javnoj upravi a i u privatnom sektoru da prijavljuju vidljive slučajeve korupcije što do sada nije bio slučaj", kazao je Nenad Kojić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH.

Intencija je da postoje dva načina prijave korupcije – interni i eksterni. Ovaj prvi je kada lice korupciju prijavljuje svom prvom pretpostavljenom rukovodiocu a eksterni kada se prijava dostavlja direktno institucijama, zbog sumnje da je, primjerice, rukovodilac umiješan u koruptivne radnje. Tijelo bi obavezalo javnu upravu i privatni sektor na posjedovanje internih akata za prijavljivanje korupcije i koji bi bili jednoobrazni i vidno istaknuti.

"Da lice ne bi imalo štetne posljedice ovo tijelo će mu dodijeliti status zaštićenog prijavljivača i dobit će ga u okviru 30 dana, čime će njegov rukovodilac ili bilo ko drugi biti spriječen da mu nanese štetu, poput otpuštanja sa posla, premještanja na lošije radno mjesto ili bilo šta drugo", kazao je Kojić.

Međutim, postoji i druga strana priče koja u obzir uzima slučajeve lažnog prijavljivanja.

"Njima je zakonom predviđena kazna od 500 do 1500 maraka za lažnu prijavu korupcije, pa će itekako morati voditi računa i o tome", kazao je Kojić.

Za izvršenje svih mjera će biti zadužena upravna inspekcija i sve ostale inspekcijske službe. Sve ove aktivnosti temeljit će se na državnoj strategiji za borbu protiv korupcije za period 2015-2019 i koja je, prema riječima nadležnih, pogodna za primjenu na području Brčko distrikta. Svime će rukovoditi radna grupa koja ima zadatak da aktivnosti privede kraju do 30.06.2016. godine.
bdctv

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com