Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Stric Albert iz Mućki je u stvarnosti bio ratni heroj, boksački šampion i - bankar Istaknuto

only fools and horses1JE LI MOGUĆE postati glumačka gromada i gigant sa samo jednom televizijskom ulogom koju svi pamte i po kojoj vas svi i dan-danas nazivaju? I to ulogom koja originalno nije ni postojala, nego je dodatno napisana kao zamjena kad je preminuo redovni glumac serije? Naravno da je moguće, Buster Merryfield je najčistiji dokaz za tako nešto.

 

 

Čovjek koji je uspio nemoguće, zamijeniti djedicu Trottera u Mućkama iako ga je obožavao svaki gledatelj i iako mnogi nisu željeli ni čuti o bilo kakvoj zamjeni. Ipak, scenarist John Sullivan je stvorio strica Alberta Trottera, gospodin Merryfield ga je pretvorio u krv i meso, pa su svi promijenili mišljenje kada su vidjeli kako to sve genijalno izgleda. 

 

Boksački prvak, bankar...

 

Službena povijest Drugog svjetskog rata iz udžbenika je nula u odnosu na Drugi svjetski rat kad ga se on prisjeća. Albert Trotter je veteran mornarice čija svaka sijeda vlas brade nosi avanturu o kojoj nitko ne želi ništa čuti, ali će svakako biti ispričana. To je dobri Albert, a čovjek koji ga je igrao je tek legenda. Juniorski šampion boksa u Velikoj Britaniji cijeli je život proveo trudeći se da bude fit, svakodnevni treninzi, zgibovi, plivanje, nikada cigare... Poput njegovog najpoznatijeg lika imao je iskustvo u Drugom svjetskom ratu, i to prilično korisnije. Naime, bio je vojni instruktor za fizičku spremnost i borbe u džungli.

 

Sve je to još impresivnije kad se doda da je po osnovnom zanimanju bio bankar. Četiri desetljeća je vrijedno obavljao taj posao, a amaterski se bavio nogometom i glumom. Tek s 57 postao je profesionalni glumac i odigrao manje uloge u tri serije početkom '80-ih, The Citadel, Shroud For a Nightingale i Stranci i braća, a onda je sredinom desetljeća i nakon smrti velikog Lennarda Piercea uslijedila audicija za Mućke i... ostalo je povijest.

 

Jedna uloga u filmu

 

Nije pokrio samo polje televizije. Buster Merryfield je još 1960. imao jednu nepotpisanu ulogicu u filmu The Entertainer, a uzevši u obzir da je vjerojatno najveći britanski glumac ikad, Laurence Olivier, također bio dio tog ostvarenja, onda se zaista može reći da je Buster napravio sve i vidio sve što se moralo napraviti i vidjeti u glumačkom poslu. Napravio je puni krug i sigurno nije imao za čim žaliti 1999. kada se, nažalost, umirovio.

 

Prije nekoliko mjeseci je bilo točno jedno stoljeće otkako je rođen ovaj veliki navijač Millwalla nebrušeni dijamant komedije koji je, srećom, zasjao kad je bilo najpotrebnije, a taj vijek njegovog postojanja je nešto na čemu zaista možemo biti zahvalni. Buster Merryfield.

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com