Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

U Sarajevo sletio avion sa turskom donacijom od 30 hiljada vakcina za BiH Istaknuto

stigle vakcineNa sarajevski aerodrom sletio je avion iz Ankare u kojem je dopremljena donacija Republike Turske od 30.000 vakcina koje je proizveo kineski Sinovac.

 

 

Avion je trebao doći jučer, ali je let odgođen za danas zbog kvara na letjelici. Tursku pomoć na aerodromskoj pisti dočekao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić sa zvaničnicima ambasade Turske u BiH, te savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Milorada Dodika.

 

Ozgur Sahin, otpravnik poslova ambasade Turske u Sarajevu podsjetio je kako je 16. marta bila posjeta članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj kada je zatražena pomoć u nabavci vakcina od Turske.

 

"Nakon razgovora s predsjednikom Erdoganom, mi smo odmah pokrenuli proceduru i završili sve u saradnji sa vlastima u BiH. Danas smo sretni što su ove vakcine stigle. U teškim trenucima mi ćemo nastaviti da budemo uz Bosnu i Hercegovinu. Želimo biti podrška građanima BiH u borbi protiv ove bolesti i podrška u svakom trenutku“, kazao je.

 

 

Ministar sigurnosti BIH Selmo Cikotić se zahvalio uime Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i narodu Turske.

 

"Uime činjenice da je Turska pokrenula spremnost, kao i ranije kada nam to treba, da pruži podršku svim građanima BiH, bez obzira što se radi do sada najvećem broju doniranih vakcina u okviru mjera saradnje i podrške koju nam više zemalja pruža u vrijeme pandemije. Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija koja je nedostatna, ali će biti ravnomjerno raspoređena da se kritične kategorije što prije imuniziraju. Hvala uime građana BiH na činjenici da pokazuju razumijevanje i spremnost da budu s nama, dijele teškoće vremena i pomažu na način koji nam je potreban", izjavio je Cikotić.

 

Nakon carinskih procedura donacija će biti upućena u centralno skladište u Mostaru, a zatim i krajnjim korisnicima, vlastima entiteta i Brčko distrikta. Način raspodjele utvrdit će Vijeće ministara BiH.

 

Boško Tomić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika također se zahvalio uime predsjedavajućeg.

 

"U ovim teškim trenucima kada se naš narod i zdravstveni sistem bori, svaka pomoć dobro dođe. Lijepo je vidjeti kako to u regionu radi i Srbija, koja je dozvolila da se i dobar broj građana BiH vakciniše. Ako ovih 30.000 vakcina samo jedan život spasi, onda je pomoć velika. Hvala Republici Turskoj na donaciji koja je izuzetno značajna“, poručio je.

 

Bosna i Hercegovina je ove sedmice primila prvu isporuku vakcina Pfizer i AstraZeneca kroz COVAX mehanizam, ali to nije dovoljno za vakcinaciju svih zainteresiranih građana. Kao što je već poznato dobili smo 26.400 doza vakcina kompanije AstraZeneca i 23.400 doza Pfizer/BioNTech vakcina.

 

Ranije je BiH dobila vakcine kroz donaciju Srbije, a nakon turske očekuje se i obećana pomoć Slovenije (4.800 vakcina) i Kine (50.000 vakcina).

 

Naša zemlja još stoji u redu za više od 1,1 milion doza koje su plaćene mehanizmu COVAX. Također, jučer je iz Evropske komisije saopćeno da će idućeg mjeseca zemljama Zapadnog Balkana biti distribuirano ukupno 650.000 Pfizerovih vakcina, a o raspodjeli će biti razgovarano naknadno.

 

Klix.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com