Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Brčko: Milić posjetio Centar za registraciju građana za vakcinaciju Istaknuto

KSADIC I MILIC

 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je obišao Centar za prijem poziva građana koji žele da se vakcinišu protiv korone, a koji se nalazi u prostorijama Crvenog krsta Brčko distritka BiH.

 

Prilikom obilaska predsjednik Milić je istakao da u centru vrijedno radi šest operatera, te da je uočljivo da građani iskazuju ogroman interes za proces imunizacije, te je građane zamolio za strpljenje naglasivši da će svi zahtjevi biti zaprimljeni.

 

Prema njegovim riječima, Skupština je u budžetu za ovu godinu obezbijedila oko tri miliona maraka rezervi dostupnih Odjelu za zdravstvo za finansiranje potreba u procesu borbe protiv pandemije. Također je podsjetio na probleme nabavke vakcina kroz mehanizam COVAXA sa čime se suočava cijela BiH.

 

„Siguran sam da ćemo vrlo brzo na raspolaganju imati i dovoljan broj vakcina da bi ih svi zainteresovani i dobili“, kazao je Milić.

 

Šef Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta Sead Šadić je kazao da Brčko distrikt BiH trenutno na raspolaganju ima tri vrste vakcina iz COVAX mehanizma, 1170 Fajzerovih, Astra Zeneka 700 doza i 1000 doza iz donacije Republike Turske, a uskoro se, sa 22. na 23. april, očekuje i nova isporuka iz ovog mehanizma.

 

„Uzimamo učešće i u jednoj novoj aktivnosti-pomoć EU, gdje je BiH participirala sa svojim projektom. Tu očekujemo od država Europske unije određen broj vakcina. Kada je riječ o direktnoj nabavci, Vlada Distrikta je stupila u kontakt sa jednim veleprometnikom i za sada vodimo telefonske razgovore da iz Republike Kine izvršimo nabavku 20.000 doza vakcina“, rekao je Šadić.

 

Govoreći o Planu vakcinacije, pojasnio je da predviđa tri faze jer se moraju razgraničiti starije osobe od 75 godina, osobe starije od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, mlađe osobe i ostali građani, te da će selekciju vršiti Pododjel za javno zdravstvo.

 

„Pozdravljamo zainteresovanost građana za vakcinaciju, ali s druge strane molimo i apelujemo na razumijevanju. Od kada je broj aktivan, broj poziva prema njemu je bio preko 20.000 i da bismo ispunili taj broj, trebali bismo imati preko 1.000 operatera. Vakcinacija u Omladinskom centru još uvijek nije počela i građani nemaju potrebu da idu tamo. Jedini način prijave je putem besplatnog info broja“, pojasnio je Šadić.

 

Sekratar Crvenog krsta Brčko distrikta BiH Denis Šehanović, koji rukovodi ovim centrom je kazao da je za dva dana, koliko je broj u funkciji, tačnije do 12 sati danas, evidentirano oko 900 građana za vakcinaciju.

 

„Molimo za razumijevanje, svi će biti registrovani. Bez obzira kada se ko prijavi, prema Planu vakcinacije ,radi se kategorizacija. To znači da, ako se mlađa osoba uspjela prijaviti danas, ne znači da će biti u prvoj grupi za vakcinaciju“, kazao je Šehanović.

 

Milić se, na kraju, zahvalio Crvenom krstu Brčko distritka BiH, na svim naporima koje poduzimaju u saradnji sa svim institucijama vlasti kako bi posljedice virusa korona bile što manje i bezbolnije.

 

Radio Brčko/Sanita Jerković Ibrahimović

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com