Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Brčko: Sve veći broj umrlih penzionera Istaknuto

 

Pandemija izazvana koronovirusom otežala je rad i Udruženja penzionera u Distrikta jer je povećan broj penzionera koji umiru pa tako i obaveza ovih udruženja da porodicama isplate dio sredstava za troškove njihovog ukopa.

 

Ismet Bešić, predsjednik Udruženja penzionera FBiH, koje od ukupno oko 4.500 penzionera ima registrovanih 3.300, istakao je da je prosjek umiranja penzionera posljednjih mjeseci povećan.

 

„Imali smo mjesečno prosjek umiranja 12 penzionera, a unazad tri mjeseca taj prosjek umiranja je od 30 do 35. U teškoj smo situaciji jer ne znamo hoćemo li i do kada moći isplaćivati ovu naknadu. Čak smo se najavili i gradonačelniku na sastanak jer ne znamo šta ćemo. U prosjeku porodicama isplaćujemo od 100 do 300 maraka za troškove ukopa, u zavisnosti od toga koliko mu se odbijalo za članarinu“, kazao je Bešić.

 

Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Veljko Zlatović kazao je da je od preko 6.000 penzionera, od čega 4.350 članova, te naglasio da također imaju povećanje broja umrlih.

 

„Ukupna situacija nije dobra i prema našoj evidenciji od januara do aprila imamo preko 79 umrlih, a ako dodamo i ove ostale penzionere koji nisu članovi, vjerovatno i među njima ima umrlih. Tako da je to sigurno cifra preko 80 do 100 umrilih za prvi kvartal. Porodica umrlog od nas ima naknadu od 200 maraka, te od Penzijsko-invalidskog fonda 500 maraka. Za sada, još uvijek porodicama isplaćujemo redovno ova sredstva jer našim finansijskim planom predvidimo taj iznos, te računamo i na mogućnost povećanja, tako da se još nije desilo da nekom to nismo isplatili“, dodao je Zlatović.

 

Zbog trenutne situacije sa pandemijom, iz udruženja poručuju da iako su prilagodili svoje radno vrijeme, penzioneri mogu ostvariti svoja prava.

 

Ovom prilikom su rekli da su potpuno informisani kada je riječ o vakcinaciji penzionera, te se zahvalili zdravstvenim radnicima koji su im uvijek naklonjeni i ljubazni.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com