Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Bošnjaci u Veroni kupuju svoje vlastite džematske prostorije Istaknuto

 

Bošnjačka dijasporalna zajednica širom svijeta u posljednjih nekoliko godina bilježi porast izgradnje i kupovine vlastitih nekretnina, koje im u velikoj mjeri olakšavaju aktivnosti koje reliziraju.

 

Među njima je i zajednica Bošnjaka u Italiji, koja je u ramazanskim danima krenula u jedan izuzetno značajan projekat. Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji, Nermin Fazlagić, ističe da je ovo značajan poduhvat za jednu od najmlađih bošnjačkih dijasporalnih zajednica.

 

 

- U veoma kratkom vremenu, u toku jedne zdravstvene i ekonomske krize, iz Italije pristižu samo lijepe vijesti: džemat Biella će ubrzo uknjižiti prostorije na svoj džemat, koje će ujedno biti i prostorije sjedišta IZBI na državnom nivou. Ahmed ef. Tabaković je došao u Italiju kao prvi imam koji je službeno priznat kao vjerski službenik od države Italije u džemat Ital-Bosna i napokon, moja Verona je krenula u realizaciju projekta za koji smo čekali dugi niz godina - kupovina džematskih prostorija. Početni kapital je osiguran već na prvom sastanku i sada će akcija za prikupljanje ostatka novca trajati sve do 31. maja - istakao je Fazlagić, dodajući da je teško opisati osjećaj koji ova vijest budi među Bošnjacima Italije.

 

Dodaje da je realiziranje ovog projekta izuzetno bitno jer ima za cilj motivisanje drugih Bošnjaka u Italiji da se odluče za sličan poduhvat u cilju općeg jačanja Bošnjaka u Italiji.

 

 

 

- Molim sve dobre ljude da nam u ovom mubarek mjesecu ramazanu pomognu da udarimo temelje jednog vakufa koji će u Veroni, sve do sudnjega dana, biti izvor hajrata i sevapa - naglasio je Fazlagić.

 

Ahmed ef. Tabaković, v.d. glavnog imama Italije i imam džemata Ital-Bosna, koji je nedavno došao u Italiju, napominje da bi realiziranjem ovog projekta Bošnjaci dobili značajan objekat u jednoj svjetskoj metropoli kao što je Verona.

 

 

- Kupovina prostorija džemata Nur u Veroni predstavlja veliki iskorak očuvanju vjerskog identiteta naših ljudi. Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji bi realizacijom ovog projekta uknjižila i drugi objekat u nešto malo više od godinu dana. Još primamljivija činjenica jeste da bismo imali naš objekat u jednoj od evropskih metropola što bi zasigurno doprinijelo boljoj promociji i predstavljanju naše zajednice u Italiji - smatra Tabaković.

 

Ramiz Hozanović, član odbora Islamske zajednice Bošnjaka Italije i blagajnik džemata Nur, smatra da Bošnjaci postaju prepoznatljiv faktor u Italiji, te da je njihova obaveza da i na ovaj način čuvaju identitet i bošnjačku tradiciju.

 

 

- U ovim vrememima je jako bitno da naše džematlije imaju neko mjesto gdje mogu obavljati svoje vjerske obaveze. Imat ćemo  svoj centar okupljanja i međusobne komunikacije. Naše mlađe naraštaje ćemo učiti svojoj vjeri kulturi i tradiciji jer samo tako možemo sačuvati svoj identitet - zaključio je Hozanović, saopćilo je Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore.

 

Izvor:Faktor

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com