Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Rudari iz FBiH sutra izlaze na protest u Sarajevu, radnici u trgovini će na prvomajski marš Istaknuto

 

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH povodom obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada organizuje protest.

 

 

Kako su najavili iz Sindikata, riječ je o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija – članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom "Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna JP "Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo".

 

 

Protest će se održati u subotu, 1. maja okupljanjem članova na platou Željezničke stanice u Sarajevu sa početkom u 9 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade Federacije BiH.

Cilj ovogodišnjeg protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva u FBiH izuzetno teškim položajem u kojem se nalaze i aktivnosti ovog sindikata na sprječavanju umanjenja materijalnih prava radnika i opstanku radnih mjesta.

 

 

Iz Sindikata ukazuju na problematiku u sektoru rudarstva u FBiH, te dešavanja u vezi sa usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koja se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) također je za sutra najavio prvomajski marš u Sarajevu.

 

 

Kako su najavili iz ovog sindikata, zbog poštivanja epidemioloških mjera, marš će biti organiziran kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima.

U 13 sati u Velikom parku novinarima će se obratiti predstavnici STBIH i aktivisti.

 

 

Cilj marša, čiji je ovogodišnji slogan "I grob, i rob! Šta nam još spremate?", je skrenuti pažnju na izrazito loš položaj radnika zaposlenih u ovom sektoru.

 

Protestnim maršom STBIH želi još jednom podsjetiti na svoje osnovne prioritete u radu, a to je da radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike kao i da njihovi uslovi rada budu definisani Kolektivnim ugovorom.

 

 

Izvor: Faktor

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com