Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Ni 29 godina nakon zločina na mostu u Brčkom počinioci nisu razotkriveni i kažnjeni Istaknuto

most obiljezavanje 2 780x470

 

“Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka” Brčko distrikta BiH u koordinaciji sa “Udrugom obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata”, “Udruženjem logoraša” te uduženjem “Glas žene žrtve rata”, i “Udruženjem za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja ‘SUZE'”, danas je polaganjem cvijeća i vijenaca na savski most, koji povezuje Brčko i Gunju, obilježilo 29. godišnjicu od stradanja više od 100 civila, koji su preko mosta na Savi, 30. aprila 1992., iz Hrvatske krenuli svojim kućama u BiH.

 

“Dvadeset devet godina čekamo da počinioci ovog strašnog zločina, budu procesuirani i kažnjeni, no kad će se to desiti teško je reći, jer ovo je volja politike i kada politici bude odgovaralo zločincima će biti suđeno”, rekao je predsjednik Udruženja nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Distrikta Ramiz Ahmetović.

 

S ovom konstatacijom složio se i Marin Brkić, predsjednik Udruge nasilno odvedenih i ubijelih Hrvata Distrikta. „Sve se zna, a ništa se ne zna. Nisam siguran da će određene struje u Tužilaštvu, uopšte dozvoliti da ovaj zločin ikada bude procesuiran“, naglasio je Brkić.

 

Cvijeće i vijence na most danas su položili i članovi “Centra za ne nasilnu akciju Sarajevo-Beograd”.

 

“Ovdje smo došli iskazati saosjećanje spram nedužno stradalih, te istaći očekivanja da oni koji su zločin počinili, treba čim prije da budu izvedeni pred lice pravde”, istakao je u ime Centra za ne nasilnu akciju, Radomir Radović iz Beograda.

 

Amer Delić, član iste organizacije iz Sarajeva i njegov kolega Ivo Anđelović iz Brčkog, takođe su izrazili nadu da će zločinci biti procesuirani i kažnjeni.

 

„Naša organizacija okuplja ratne veterane svih vojski koje su bile u sukobima i u BiH, a na ovaj način praktično pokazujemo da imamo snage obići sva mjesta stradanja i odati počast nevinim žrtvama, bez obzira koje su nacije i vjere“, akcentirao je Delić.

 

Dopredsjednik brčanskog Parlamenta Ivo Filipović, koji se neposredno poslije dizanja mosta u zrak, tog 30. aprila 1992. našao na licu mjesta, s gorčinom se prisjeća prizora sa raskomadanim ljudskim tijelima, koja su se mogla vidjeti po ogradama i krovovima obližnjih kuća.

 

“Strašan prizor koji nikada u životu neću zaboraviti: razbiljena stakla na prozorima kuća, razrušeni krovovi, a svuda u okola krv i djelovi ljudskih tijela. Stašan zločin za koji je krajnje vrijeme da počinioci odgovaraju pred sudom”, kazao je Filipović.

 

Pored brojnih predstavnika različitih udruženja koji su došli da odaju počast nevino stradalima bili su i čelnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta predvođeni dogradonačelnikom Antom Domićem i gradonačelnikom Esedom Kadrićem koji je ovom prilikom naglasio da je naša temeljna obaveza i civilizacijska dužnost, da obilježavamo ovaj datum, da se podsjećamo na strašan zločin koji se desio ovdje na mostu i da time čuvamo sjećanje na nevino ubijene civile-putnike, koji su se nalazili na mostu, u trenutku njegovog dizanja u zrak.

 

„Ovi dani su i prilika da se još jednom pozovu nadležne institucije da procesuiraju ratne zločine i one koji su počinili ubistva nevinih ljudi, uništavajući i most, a kako bismo na temeljima pravde i istine mogli se okrenuti svjetlijoj budućnosti. Sve drugo će ostaviti prostora za nezadovoljstvo, za traume, porodica nevino ubijenih, ali i kolektiviteta“, naglasio je gradonačelnik Kadrić.

 

Radio Brčko/Admir Kadrić

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com