Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

U susjedstvu se pojavila mišja groznica, ovo su simptomi kod zaraženih Istaknuto

 

U više županija u Hrvatskoj zabilježeni su slučajevi mišje groznice - virusne bolesti koja ostavlja ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje. Izvor zaraze mišoliki su glodavci, a osoba se najčešće zarazi boraveći u prirodi. S obzirom na to da je za zarazu dovoljan i udah onečišćene prašine, potreban je dodatan oprez.

 

 

S toplijim danima počela je i sezona češćeg boravka u prirodi, a time i mogućnosti da naletite na miševe - nositelje virusa. Šuma je njihovo prirodno stanište, ali zbog blage zime i obilja hrane povećao se broj miševa i voluharica. Da bi se smanjila mogućnost zaraze, potrebno je pridržavati se mjera zaštite, javlja HRT.

 

 

"Ne sjediti izravno na tlu, ostavljati hranu i piće da dođe u kontakt s njihovim izlučevinama, ne treba piti vodu iz potoka, i ako se pridržavate tih osnova, neće doći do zaraze mišjom groznicom", objašnjava Dragan Turk, stručni voditelj u NP Risnjak.

 

 

Na području Gorskog kotara zabilježeno je 20-ak slučajeva mišje groznice. Ali, prema podacima NZJZ-a, slučajevi su zabilježeni i u okolici Karlovca, Zagreba, u Zagrebačkoj te Brodsko-posavskoj županiji.

 

 

"Mi ih ne možemo suzbiti kemijskim preparatima prvenstveno zbog toga što su Hrvatske šume potpisnice europskog certifikata koji zabranjuje bilo kakav unos kemije, a s druge strane ne mogu se suzbiti niti klopkama jer ih i tada morate fizički ukloniti. Tako da zapravo ostavljamo prirodi da to rješava", kaže Ivana Pečnik Kastner iz Uprave šuma Podružnica Delnice.

 

 

No nije šuma jedino mjesto gdje se možete zaraziti. Maske i rukavice poželjne su i dok čistite podrum i tavan jer za zarazu je dovoljan udah: "Nakon inkubacije koja traje 7 do 10 dana pojave se prvi simptomi bolesti - obično temperatura praćena bolovima u lumbalnom dijelu i to predjelu bubrega. Neko može čak završiti na dijalizi dan - dva nakon čega se funkcija bubrega smiri", navodi dr. med. Marinka Kovačević, epidemiologinja u Domu zdravlja Delnice.

 

Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, ali može imati ozbiljne posljedice.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com