Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

U Brčkom će 30. jula prvi put biti održan Bamija fest Istaknuto

 

Brčko je najveći proizvođač bamije na Balkanu, kaže Savo Lukić, koordinator Voćnog kluba Brčko distrikta BiH, koji organizuje prvi Bamija fest u Brčkom 30. jula.

 

"Na području Brčkog bamija se sadi na površini od desetak hektara. To je vrlo korisno povrće, od kojeg se mogu praviti i razni kozmetički proizvodi. Na ovom festivalu očekujemo dvadesetak domaćih proizvođača, a smatram da je ovo odlična prilika da se skrene pažnja na ovo povrće, za čiji se uzgoj jedino u Brčkom dobija poticaj", kazao je za Klix.ba Lukić.

 

Jedan od poljoprivrednika koji se bave uzgojem bamije u Brčkom Ibro Mehić kaže kako u proizvodnji bamije nema puno posla i nije teško uzgajati je.

 

"Posljednje dvije do tri godine sadim bamiju na tri dunuma, a ranije sam na manjoj površini. Ove godine još nije rodila, ali njena cijena se inače kreće od 2,50 do 3 KM, i to je tako godinama, tako da se od prodaje može zaraditi neki pristojan iznos. Mi svoju bamiju prodajemo nakupcima koji dolaze kod nas i uzimaju određene količine, nakon čega je oni plasiraju na veća tržišta, kao što su Sarajevo, Banja Luka, Zenica i drugi gradovi", istakao je Mehić.

 

Mehić i njegova porodica ovim poslom bave se skoro deset godina, a kaže kako bi ove godine rod trebao biti dobar, ukoliko suša ne potraje i ne prouzrokuje veće probleme. Proizvodnju neće širiti s obzirom na to da je riječ o porodičnom poslu, a svoju bamiju pokazat će i na festivalu krajem mjeseca.

 

"Učestvovat ćemo na Festivalu. Moja supruga zaista dobro sprema bamiju i predstavit će to u gastronomskom dijelu festivala, ali sigurno je da ćemo izložiti i svježu bamiju, ali i suhu", poručio je Mehić.

 

Izvor: Klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com