Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

WHO: Opći pad mentalnog zdravlja dugoročna posljedica pandemije koronavirusa Istaknuto

 

Pandemija koronavirusa vjerojatno će dugoročno uticati na mentalno zdravlje širom svijeta, upozoravaju evropski uredi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u novom izvještaju objavljenom jutros.

 

Psihički ožiljci koje je ostavila pandemija potiču i od infekcija i straha od infekcije, ali i psiholoških posljedica zaključavanja i samoizolacije za koje su se mnogi odlučili pokušavajući zaustaviti širenje bolesti, navodi WHO.

 

Uz to i brige zbog nezaposlenosti, finansija i socijalne izolacije mogle bi dovesti do pada općeg mentalnog zdravlja, upozorava se u izvještaju.

 

“Ljudi u evropskoj regiji doslovno se lome pod pritiscima Covid-19 i njegovih posljedica”, rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge, naglasivši da će posljedice bolesti u velikoj mjeri uticati na mentalno zdravlje i osjećaj dobrobiti ljudi.

 

Istovremeno, rekao je Kluge, pandemija daje zemljama priliku da razmisle o načinu pružanja zaštite mentalnog zdravlja i da naprave potrebne reforme.

 

Izvor: Fokus

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com