Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Sutra sa otvaranjem restorana zgrada brčanske “Ruždije” u potpunosti u funkciji Istaknuto

 

Nakon više od pet godina kontinuirane rekonstrukcije i ulaganja nekolikmo stotina hiljada maraka, Islamska zajednica –Brčko, završila je obnovu nekadašnje zgrade „Ruždije“ na način da je stavljena u takozvano obrazovno-uslužnu funkciju, što je i bila i izvorna namjena vakifa Alije Kučukalića.

 

„Nekoliko godina trajala je obnova kompletne zgrade, a samo u posljednje dvije, smo se bavili pripremama restorana u prizemlju, koji će sutra, četvrtog dana Kurban bajrama, biti i zvanično otvoren“, rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa efendija Gobeljić.

 

Inače, zgradu medrese „Ruždije“, koja je locirana preko puta Bijele brčanske džamije, sagradio je jedan od najvećih vakifa ovih prostora Alija Kučukalić, još 1.896 godine , na način da je na spratu bila škola, a u prizemlju, nekoliko „magaza“, odnosno trgovačkih radnji.

 

„Već je poznato da smo mi u prvoj fazi obnovili sprat i tu smjestili „produženi boravak“ našeg obdaništa „Evlad“, a sa sutrašnjim otvaranjem restorana ispunjavamo i drugi dio namjene same zgrade, a to je, da ona osigurava i priliv novca za Islamsku zajednicu Brčko“, istakao je Gobeljić.

 

Ovdje treba dodati da je Islamska zajednica Brčko distrikta-BiH, dodatno stavila u funkciju i potkrovlje zgrade, te da sada cijeli objekat, ima oko 1.400 metara kvadratnih korisnog prostora.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com