Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Brčko: U prvoj polovini godine broj preminulih gotovo dvostruko veći od broja rođenih Istaknuto

 

Prema službenim podacima Pododjela za matičnu evidenciju Vladinog Odjela za javni registar, u prvoj polovini tekuće godine u Brčko Distriktu je broj preminulih gotovo dvostruko veći od broja novorođenih beba. Naime, preminulo je 859 osoba, dok je u matične knjige zabilježeno 441 rođenja.

 

Šefica Pododjela Jelena Nikić Damjanović kaže kako će Brčko distrikt, sudeći prema dosadašnjim podacima za prvih šest mjeseci, a uključujući i posljednji trogodišnji prosjek, imati najveći broj umrlih.

„U matičnu knjigu umrlih u prvih šest mjeseci tekuće godine izvršeno je 859 upisa što je preko 66 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a 48 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Napominjem da privremeni podaci o umrilima nisu potpuno usporedivi s konačnim podacima. Privremeni podaci odnose se na mjesec upisa u matične knjige Brčko distrikta, a ne na mjesec događaja“, rekla je Nikić Damjanović.

 

Pored toga, zabilježen je porast broja rođenih u prvoj polovini tekuće godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 12,5 posto, odnosno izvršen je 441 upis u matičnu knjigu rođenih.

 

Na održavanje svadbenih svečanosti u 2021. godini u najvećoj mjeri je utjecala pandemija koronavirusa i uvedene epidemiološke mjere na području distrikta jer je sve do 1. juna bila na snazi i Naredba kojom su zaključenja braka bila omogućena isključivo u službenim prostorijama, nakon čega je ista stavljena izvan snage, podsjetila je Nikić Damjanović.

 

To je rezultiralo povećanjem broja sklopljenih brakova u prvoj polovini ove godine, kada ih je sklopljeno ukupno 144, što je za 45 posto više u odnosu na isto razdoblje pandemijske 2020. godine. No, svejedno je za 34 posto manje u odnosu na ‘predpandemijsku’ 2019. godinu.

 

 

U posmatranom razdoblju povećan je i ukupan broj izvršenih ovjera za 15.000 u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je izdano preko 47.700 izvoda i uvjerenja iz matične evidencije po zahtjevima stranaka i institucija BD BiH.

 

Nadalje, zaprimljeno je ukupno 560 zahtjeva za izbor ili promjenu entitetskog državljanstva, od čega je 402 za državljanstvo Federacije BiH, a 158 za državljanstvo Republike Srpske.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com