Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Izvoz struje iz BiH povećan za 33% Istaknuto

 

U prvom polugodištu ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je 4,5 teravatsati (TWh) električne energije, u vrijednosti od 380 mil KM, što predstavlja finansijski i količinski porast od 33%, pokazuju podaci Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE).

 

Kada je riječ o uvozu električne energije, on je u prvom polugodištu iznosio 1,5 TWh i povećan je za 14 posto u odnosu na isti period prošle godine. Vrijednost uvezene električne energije je iznosila 60 mil KM i smanjena je za 15 posto. Cijene električne energije na tržištu u prvom polugodištu kretale su se oko 65 EUR za megavatsat (MWh).

 

Na početku drugog polugodišta došlo je do naglog skoka cijena električne energije na berzi, čak za 50 posto, tako da se cijene električne energije kreću od 90 do 100 EUR po MWh, a BHK CIGRE očekuju da će tako ostati do kraja ove godine.

 

 

– Trenutno, dnevne cijene na tržištu se kreću oko 120 EUR po MWh, dok satne dostižu i do 180 EUR po MWh. Naglom skoku cijena električne energije na tržištu je najviše doprinio skok cijene emisija polutanata u Evropi, prevashodno CO2, koje se kreće od 50 do 55 EUR po toni, ali i trenutna sušna hidrologija u regionu. Ovome treba dodati povećanu potrošnju električne energije usljed toplotnog talasa u Evropi i značajan porast cijena nafte i gasa u svijetu – naveo je u svojoj analizi predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić.

 

 

Kada je riječ o gasu, kao rezultat pandemije COVID-19 i iznimno blagih temperatura u prvim mjesecima 2020. godine došlo je do znatnog pada potrošnje prirodnog gasa u Evropi, što je uticalo na pad njegovih cijena na berzama. Progresivni oporavak tržišta prirodnog gasa započeo je u trećem kvartalu prošle godine, kada je došlo do popuštanja mjera uzrokovanih pandemijom i sezonske potražnje za električnom energijom. Pad temperatura u decembru prošle i prvom kvartalu ove godine u velikoj mjeri je uzrokovao rast cijena prirodnog gasa na evropskim berzama, a trend rasta je nastavljen i sredinom ove godine. Povećanju potrošnje prirodnog gasa je doprinio i oporavak industrije.

 

 

– Ove godine, za prvih šest mjeseci u BiH je uvezeno 140 miliona m3 prirodnog gasa, u vrijednosti od 60 mil KM. Nafte i naftnih derivata je uvezeno 750.000 tona, u vrijednosti većoj od 600 mil KM. Izvezeno je uglja za 120 mil KM, a uvezeno za 210 mil KM. Pošto se cestovni, morski pa i aviosaobraćaj počeo oporavljati, imamo tedenciju povećane potražnje i povećanja cijena nafte, što će trajati nekoliko sljedećih mjeseci, kada se očekuje potpuni oporavak tržišta naftom – naveo je Bičakčić u svojoj analizi.

 

Ocijenio je da bi cijene prirodnog gasa za sljedeću grejnu sezonu mogle značajno porasti, što je s jedne strane uzrokovano rastom cijena nafte, a s druge strane slabim punjenjem evropskih skladišta prirodnog gasa usljed kontinuiranog smanjivanja dotoka gasa iz Rusije, zbog ograničenog zakupa transportnih kapaciteta kroz Ukrajinu.

 

– Značajnom pražnjenju skladišta prirodnog gasa doprinijelo je i hladno proljeće. Povećanu potražnju za prirodnim gasom donekle bi mogao ublažiti novi gasovod Sjeverni tok 2, koji će uskoro biti stavljen u pogon – procijenio je Bičakčić.

 

 

Izvor: Tuzlanski

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com