Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Brčko: U gradskoj Biblioteci promovisani romani „Gravitacija“ i „Greta“ Istaknuto

 

U prostorijama brčanske Biblioteke upriličena je promocija knjiga „Gravitacija“, autorice Senke Marić i „Greta“ autora Faruka Šehića.

 

Voditelj Biblioteke Lejla Hogić, istakla je da je ova promocija dva sjajna višestrukonagrađivana bosanskohercegovačka pisca.

 

„Već dugo ovo planiramo, ali smo zbog pandemije i profesionalnih obaveza samih autora odgađali samu promociju. Međutim, sad smo imali sreću da uživamo u fantastičnoj književnosti“, naglasila je Hogić.

 

Mostarska autorica Senka Marić do sada je objavila tri zbirke poezije i dva romana od kojih je drugi „Gravitacija“ koji je izašao početkom jula tekuće godine.

 

„Roman tek započinje svoj književni život i do sada imam vrlo pozitivne reakcije publike. Radi se o temi koja u centru ima žensko iskustvo. Kroz roman tematiziram životne priče tri žene u toku nekih 100 godina u ovim predjelima. Jedne žene Mike koja ima 40 godina, i njenog odnosa sa njene dvije nene rođene dvadestih godina prošlog vijeke. Kroz to se pokušava propitati kakva je pozicija žene bila u to vrijeme, kakva je danas, odnosno da li su žene došle do neke slobode ili se još uvijek „saplićemo“u tim nekim patrijarhalnim okvirima“, pojasnila je Marić.

 

Književna kritika Faruka Šehića smatra jednim od najdarovitijih mlađih pisaca iz Bosne i Hercegovine, i „Greta“ je također njegov drugi roman koji je ustvari napisao na osnovu svoje istoimene kratke priče objavljene 2018. godine u knjizi „Priče sa satnim mehanizmom“ .

 

„U odnosu na ranije knjige, ova je dosta realna i fantastična. Knjiga je prožeta nekim magičnim elementima, likovima i atmosferom. U biti se radi o jednoj staroj ženi, jednoj porodici, jednom dječaku koji će poslije odrasti. Oni se prate kroz vrijeme prije rata, vrijeme tokom rata i nakon rata. Roman o volji jedne porodice da nakon rata nastavi svoj život. Govori o tome da je volja za životom i životnom radošću jača od svih drugih nedaća uključujući i taj rat“, precizirao je Šehić.

 

U odnosu na njegov prvi roman „Knjiga o Uni“, za koju je dobitnik nagrade Europske unije za književnost za prozno djelo, Šehić je istakao da je roman „Greta“ drugačije napisan, odnosno hronološkiji je, čitkiji i kraći.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com