Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Priča Ibre Junuzovića iz Šatorovića: Zadovoljan urodom jabuke, već 5 godina investira u voćnjake Istaknuto

241865437 1019061405526467 1997631076120269207 n

 

Redakcija portala InfoBrčko imala je priliku da razgovara sa vlasnikom gazdinstva "Junuzović" iz mjesta Šatorovići kod Brčkog.

 

Intervju sa Ibrom Junuzovićem u kojem priča o uzgoju, zaštiti jabuke kao i ovogodišnjem rodu jabuke prenosimo u nastavku.

 

 

Zašto i kada ste se počeli baviti uzgojem jabučastog voća tačnije jabuke?

 

Jabukom sam se počeo baviti 2016. godine, ali naravno nisam to mogao sam jer nisam znao cijeli proizvodni i zaštitni proces. Ali u tome mi je pomogao prijatelj i inžinjer poljoprivride iz Gradačca, jer smatram da imaju dosta iskustva sa proizvodnjom jabuke u špaliru.


Naravno, bio je to težak proces od same nabavke sadnica i sortimenta, postavljanja betonski stubova, do pripreme zemljišta i sistem za navodnjavanje.

 

Da li primjenjujete integralnu proizvodnju voća i cijelokupnu zaštitu jabuke?


Na našem području Distrikta imamo vrlo specifične uslove, prvenstveno mislim na vremenske promjene. Primjenjujem integralnu proizvodnju da bi imali najbolji urod, jer konvencionalna nije više u opticaju ako želimo da se bavimo profesionalno. Pri primjeni zaštite kod jabuke najviše obraćam pažnju na hemijska sredstva koja su na zelenoj listi i koja imaju odobrenje korištenja u Bosni i Hercegovini.

 

Na koliko dunuma imate navedenu proizvodnju i koji je to broj stabala?

 

Proizvodnja jabuke se obavlja na 0,6 ha. u Šatorovićima, gdje imam formiran jako dobar zasad sa 1800 stabala jabuke. Sorte koje sam posadio jesu Jonagold, Idared, Zlatni delišes i Crveni delišes. Najveći broj stabala se odnosi na zlatni delišes i idared jer na našem tržištu su najtraženije.

 

Da li ste zadovoljni rodom jabuke ove godine?


Ove godine je dobar urod jabuke, ali zbog manjka padavina i uz korištenje sistema za navodnjavanje je malo slabija krupnoća plodova. Procjena je da će biti oko 20 tona jabuke, većina roda ide u konzumnu prodaju, dok ostatak se koristi za preradu. Takođe, imam vlastitu hladnjaču kapaciteta 30 tona, gdje mogu da sačuvam jabuku na duži period.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com