Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Nakon dvije godine usvojen zakon o roditeljima njegovateljima u FBiH Istaknuto

 

Odlukom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine krajem jula učinjen je veliki korak naprijed u priznavanju potreba osoba sa invaliditetom i poštivanja prava roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, a nakon sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH održane ove sedmice priča je dobila i konačan epilog.

 

Nakon dvogodišnjeg procesa za izglasavanje prijedloga zakona u parlamentarnu proceduru sve strane su se složile oko važnosti zakona, te svojim glasom omogućile stavljanje zakona u proceduru, te njegovo izglasavanje na federalnom nivou.

 

 

“Nakon dvije godine imamo pozitivan ishod - zakon koji je iniciralo Udruženje “Dajte nam šansu” još 2019. godine napokon je usvojen. Moram reći da zakon nismo mi izmislili već je, grubo rečeno, unaprijeđena verzija onog iz Hrvatske iz 2014. godine.

 

Zakon je ogroman iskorak za FBiH kada govorimo o socijalnoj zaštiti i ostalim socijalnim reformama namijenjenih ovoj populaciji. Mišljenja sam da zakon malo zbunjuje roditelje i druga udruženja.

 

Naime zakon tretira kategoriju djece s poteškoćama u razvoju najteže kategorije unutar populacije i odnosi se na roditelje čija su djeca u takvom zdravstvenom stanju da zaista trebaju 24h brigu dnevno - djeca koja ne mogu izvršavati osnovne životne potrebe bez podrške. To su djeca koja se aspiriraju, hrane pomoću peg cjevčice, koju roditelji okreću sa boka na bok, djeca sa jačim spazmom… Nažalost ova kategorija nikada nije bila prepoznata u sistemu, te je tretirana kao i ostali slučajevi. Zakon nije namijenjen roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju, već roditeljima koji su ujedno i njegovatelji, odnosno čije dijete traži konstantnu brigu i njegu”, riječi su Ines Kavalec, direktorice Udruženja “Dajte nam šansu”.

 

Primjenom zakona roditeljima koji zbog brige nisu u mogućnosti ostvariti pravo na rad se priznaje status njegovatelja kroz koji ostvaruju pravo na redovnu mjesečnu naknadu u visini neto minimalne plate u Federaciji BiH, penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, te osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Nacrtom zakona definisano je da status roditelja-njegovatelja sada može ostvariti i osoba iz reda srodnika, bez dobnih ograničenja, a procjena je da će na godišnjem nivou biti izdvojeno 20 miliona KM za implementaciju zakona.

 

“Zakon će prepoznati roditelje kao da su u radnom odnosu što za sobom nosi penzionu, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, te u konačnici penziju. Plata odnosno naknada ostaje minimalna u FBiH, što je jako malo ali je opet više od nule. Niti jedan zakon nije idealan i ne možemo jasno definisati njegove mane i nedostatke prije nego stupi na snagu.

 

Zakon je živa materija i mora se mijenjati, u Hrvatskoj su ga do sada dorađivali 13 puta. Vrlo važno je naglasiti da je zaključak sa Predstavničkog i Doma naroda da će tri mjeseca po implementaciji zakona kroz obavezan monitoring i evaluaciju uslijediti rezime stanja, tj. definisanje šta treba dalje dorađivati, te da ćemo imati striktniju cifru porodica na koje se ovaj zakon odnosi. Očekujemo da će ovaj zakon inicirati donošenje novih zakona u okviru socijalnih reformi koji se tiču drugih oblika podrške za porodice s članom s poteškoćama u razvoju. Jedan zakon ne može riješiti sve probleme ali predstavlja odličnu polaznu tačku”, dodala je Kavalec.

 

Udruženje “Dajte nam šansu” jedan je od servisnih centara USAID/INSPIRE programa koji je kroz pokretanje različitih aktivnosti i inicijativa uz podršku drugih centara i organizacija dao veliki doprinos u izradi prijedloga i zagovaračkoj inicijativi za donošenje zakona.

 

“USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava nastao je u cilju odgovora na trenutne izazove sa kojima se suočavaju marginalizovane skupine u Bosni i Hercegovini. Kroz podršku organizacijama civilnog društva, ali i pojedincima, trudimo se biti aktivni sudionici u donošenju promjena i formiranju društva u kojem će svaki pojedinac imati svoje mjesto. Udruženje “Dajte nam šansu” jedan je od servisnih centara koji ima podršku programa, a koji osnažuje građane i institucije vlasti u cilju poboljšanja sveukupne zaštite ljudskih prava”, rekao je Jasmin Bešić, direktor programa USAID/INSPIRE.

 

Usvojeni zakon o roditeljima njegovateljima na nivou FBiH predstavlja polaznu tačku, te će i u narednom periodu biti modifikovan u skladu sa potrebama roditelja-njegovatelja.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com