Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Podrška natalitetu - Najavljena realizacija projekta eBeba kao i četvrta VTO u Brčkom Istaknuto

  

Udruženje „Beba više“ izražava zadovoljstvo povodom najavljenih projekata koji su direktna podrška natalitetu i populacionoj politici u Brčko distriktu.

 

Na juče održanoj 13. redovnoj sjednici Skupštine Distrikta Brčko poslanik SNSD-a Srđan Blažić, napomenuo je da inicijativu oko uspostave projekta eBeba pokrenuo klub poslanika SNSD-DEMOS, kako bi roditelji tek rođeno djece mogli da ih prijave u matičnu knjigu rođenih u porodilištu, dok bi se osnovni dokumenti kao što su izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, zdravstvena knjižica, rješenja o dječijem doplatku i porodiljskoj naknadi dobijala na kućnu adresu putem pošte.

 

„Kroz ovu inicijativu predložili smo zaključak kojim smo zadužili Vladu da u narednih 60 dana izanalizira zakonska rješenja koja će biti potrebno izmijeniti i predloži ih Skupštini na usvajanje i da se u budžetu za 2022. godinu planiraju sredstva potrebna za ovaj projekat. Očekujem da ćemo negdje sredinom sljedeće godine imati implementiran ovaj projekat“, istakao je Blažić.

 

Na jednom od ranijih zasjedanja Skupštine prilikom rasprave o rebalansu budžeta za 2021.godinu poslanica u Skupštini Distrikta iz kluba SP-a Milijana Simić iznijela je potrebu za četvrtim postupkom VTO za parove koji se bore sa neplodnošću kao i inicijativu da se hirurški zahvati koji se tiču muškog striliteta a ne mogu se izvesti u našoj Bolnici takođe stave na teret Fonda zdravstvenog osiguranja. Inicijativa nije ušla u razmatranje skupštinske komisije za budžet, iz kako je rečeno tehničkih razloga ali je gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić obećao da će se sredstva za pomenute tretmane liječenja naći u budžetu za 2022.godinu.

 

Mi iz Udruženja Beba više, još jednom pozdravljamo ovakve postupke, koji nastavljaju da u pozitivnom smislu izdvajaju Distrikt kao lokalnu zajednicu koja podržava liječenje, očuvanje porodice i podršku
natalitetu u našoj zemlji.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com