Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Pripadnici Odjeljenja za javnu sigurnost otputovali na obuku za interventne i spasilačke postrojbe Istaknuto

 

Pripadnici Odjeljenja za javnu sigurnost, otputovali su jučer u Banja Luku na vježbu „EU CZ BiH-Banja Luka 2021“.

 

Vježba se provodi u sklopu projekta „EU za bolju civilnu zaštitu - Izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske Unije" (u daljnjem tekstu: Projekt) koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske - Ravnateljstvo civilne zaštite i Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR (u daljnjem tekstu: Konzorcij organizira se terenka vježba ,EU CZ BiH - Banja Luka 2021" za pripadnike i postrojbe Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH,

 

Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost bezbjednost Brčko Distrikta BiH.

 

Vježba se održava na području Banja Luke na sljedećim lokacijama: USAR-traganje i spašavanje u ruševinama (Lokacija Incel), WR-spašavanje na vodi (Lokacije rijeka VrbasTrapist i jezero Zalužani), Kamp menadžment (Lokacija Zalužani) i Boo-baza operacija (Lokacija Založani), u periodu od 11.10. do 15.10.2021.

 

Cilj vježbe je pokazivanje stručnih i praktičnih vještina koje su usvojili pripadnici i jedinice Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost-bezbjednost Brčko Distrikta BiH, u oblasti zaštite i spašavanja kroz prethodne obuke.

 

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost, Bogdan Bratić kazao je da je Odjeljenje opredijeljeno ka standardima EU te će učiniti sve napore kako bi pripadnici ovog odjeljenja bili što spremniji kako bi odgovorili na sve zadatke.

 

Scenarij terenske vježbe civilne zaštite ,EU CZ BiH - BANJA LUKA 2021" su poplave i klizišta, a temelji se na realnim ranjivostima u Bosni i Hercegovini i regiji koji su se dogodili ili bi se mogli dogoditi te u tom segment terenska vježba će pokazati stanje operativne pripravnosti za efikasan odgovor.

 

Predviđeno je da će na vježbi sudjelovati skoro 200 učesnika. Vježbom će, u skladu sa elaboratom rukovoditi Koordinator vježbe iz Europske unije. Sve mjere zaštite od virusa SARS COV-2 su za sve vrijeme trajanja Vježbe obavezujeće za sve učesnike vježbi.

 

Projekt finansira Europska unija kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u vrijednosti od 1,480 mil. €, a trajanje projekta je od 01.03.2019. do 01.11.2021. godine. Projekt je podijeljen u pet radnih paketa. Kroz radni paket 2. pod nazivom "Obuka za interventne i spasilačke postrojbe" planirana je provedba obuke za traganje i spašavanje iz ruševina, obuke za spašavanje na vodi, obuke za upravljanje kampom, trening trenera i terenska vježba.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com