Menu

VODORAVNI 3 I 7748

Ameca, najrealističniji humanoidni robot na svijetu Istaknuto

Ameca humanoidni robot
Ameca, hiperrealistični humanoidni robot, atrakcija je CES-a, sajma visoke tehnologije u Las Vegasu (Sjedinjene Američke Države). Dizajniran je za interakciju s ljudima, a njegova demonstracija vještina impresionira posjetitelje.

 

On je zvijezda Consumer Electronics Showa (CES), tehnološke emisije u Las Vegasu. Prvi put predstavljen javnosti, Ameca je najrealističniji humanoidni robot na svijetu. Ovaj robot dizajniran je za interakciju s ljudima. U stanju je reproducirati izraze ljudskog lica zahvaljujući 17 pojedinačnih motora i napraviti neke prilično prirodne osnovne pokrete. Njegov realizam zadivljuje posjetitelje, koji zastaju postavljati mu pitanja.

Samo nas njegova siva i plastična “koža” robota podsjeća da ovo nije čovjek, već stroj s umjetnom inteligencijom. Ameca može voditi složenu raspravu sa sagovornikom i komunicirati s njim rukama. Robot je sposoban napraviti nešto više od pedeset pokreta. A ako ga pitaju, rado pokazuje za šta je sposoban. Ovo podsjeća na onaj vic o Muji koji superkompjuteru kaže: “Đe si, šta ima”, a kompjuter crkne dok mu odgovori.

Britanskoj kompaniji Engineered Arts trebalo je četiri godine da dizajnira Amecu. Prema njima, ova vrsta robota mogla bi koegzistirati s ljudima u roku od deset ili dvadeset godina.

Izvor: Stav

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com