Menu


Baner NK p lj 2022 vodoravni 3 i 7
85CD9A32 6837 4C14 AC47 0BB7BB550E53

Tužilaštvo BD BiH: Nermin Salijević oslobođen od optužbi za ratni zločin Istaknuto

 

Presudom Apelacionog suda Brčko distrikta BiH Nermin Salijević iz Brčkog pravosnažno je oslobođen od optužbi da je sredinom 1992. godine počinio ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima, zatočenim na Okrajcima kod Gornjeg Rahića. Odbivši žalbu Tužilaštva Distrikta, ovaj sud potvrdio je prvostepenu oslobađajuću presudu u kojoj je ocijenjeno da nije dokazano da je Salijević počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

 

Podsjetimo, optužnicom iz 2014. godine Nermin Salijević (53) zvani Gumeni bio je optužen da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik oružane formacije HOS, zajedno sa Salaj Redžepom zvanim Šok i drugima, vršio povrede tjelesnog integriteta i mučenja nad licima zatočenim na lokalitetu bivšeg šumskog gazdinstva u blizini G. Rahića. Po optužnici u sedam tačaka Salijeviću se sudilo da je fizički i psihički zlostavljao veći broj civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti primjenjujući naročito ponižavajuće i uvredljive postupke kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

 

Nakon glavnog pretresa, Osnovni sud Brčko distrikta, koji je prethodno potvrdio optužnicu, oslobodio je Salijevića od svih optužbi, ocijenivši da u prvostepenom postupku Tužilaštvo nije dokazalo da je počinio krivična djela koja su mu optužnicom stavljena na teret. Na prvostepenu presudu Tužilaštvo je izjavilo žalbu Apelacionom sudu koja je, međutim, u potpunosti odbijena, dok je oslobađajuća presuda Salijeviću u cijelosti potvrđena.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com