Menu

3ADA5CFC 6269 428B 9E24 2043DE95EE10HEINNER 702X90

Odobren Nacrt zakona o civilnim žrtvama rata Istaknuto

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 54. redovnoj sjednici odobrila je Nacrt zakona o civilnim žrtvama rata Brčko distrikta BiH kojim se utvrđuje status i prava civilnih žrtava rata i drugih lica s prebivalištem u Distriktu.

 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić kazao je da se nakon usvojenog Nacrta zakon prosljeđuje u skupštinsku proceduru.

„Bitno je istaknuti da ovaj zakon ne donosi novine u odnosu na postojeću odluku Skupštine Brčko distrikta BiH. Podsjećam da je u prvoj polovini maja 2021. godine Vlada usvojila smjernicu samo s jednom tezom, a to je da postojeću odluku Skupštine pretoči u zakon, što je radna grupa i uradila, s tim da smo, napominjem, mi već u novembru prošle godine dobili i pozitivna mišljenja od svih relevantnih udruženja koji već primjenjuju i imaju interes za primjenom ovog zakona“, kazao je Šadić.

 

On je naglasio da očekuje da i Skupština usvoji ovaj zakon kako bi bio u primjeni.

 

 

„U međuvremenu se pojavljuju i određene inicijative da se na postojeći Nacrt zakona već može i amandmanski djelovati što vjerujem da će zastupnici u Skupštini i drugi ovlašteni predlagači i učiniti. Riječ je o uvođenju novih prava kao što su, između ostalog, pravo da djeca koja su proistekla iz čina silovanja mogu ostvarivati određene benefite. U postojećoj odluci na području Distrikta, koja se primjenjuje od 2012. godine, oni nisu bili uključeni. Na osnovu preporuka međunarodnih organizacija postoji inicijativa da se, između ostalog, i to pravo uvede u postojeći zakon kao i da imaju određene pogodnosti prilikom upisivanja u obrazovne ustanove“, kazao je Šadić.

 

Vlada je prije početka 54. redovne sjednice okončala i 53. redovnu sjednicu na kojoj je odobrila Nacrt odluke o odobravanju prijedloga regulacionog plana „Zona rada i industrije –baza McGovern“ u Brčko distriktu BiH. 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com