Menu

1DFCD746 9EA3 4077 ADF1 294E42DB4878

4565988C C436 47F5 80EA 33A9CB25097E

Počeo prijem zahtjeva za egzistencijalnu boračku naknadu pripadnicima ARBIH i HVO mlađim od 57 godina Istaknuto

 

Krajem minule sedmice resorno Odjeljenje brčanske Vlade, odnosno Služba za boračko-invalidsku zaštitu Brčko, započela je prijem zahtjeva nezaposlenih pripadnika Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane, mlađih od 57 godina, nastanjenih u Distriktu.

 

„Do ovog momenta zaprimili smo više od 200 zahtjeva i u potpunosti odgovorili na takozvani „prvi talas“ njihovog podnošenja“, rekao je šef službe Senad Bešić.

 

Konkretna aktivnost je plod višegodišnjeg nastojanja pripadnika ovdašnjih boračkih organizacija, predstavnika brčanske vlasti, te razumijevanja čelnika resornog Ministarstva Vlade Federacije, prije svega rahmetli ministra Salke Bukvarevića. Nezaposleni pripadnici ARBIH i HVO mlađi od 57 godina, koji su u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, započeli su predavanjem zahtjeva proceduru ostvarivanja ovog prava. Rok za podnošenje zahtjeva nije vremenski ograničen, a kad je riječ o neophodnoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev svedena je, ističu u resornoj Službi, na onu najosnovniju.

 

„Prvo, to je potvrda o pripadnosti ARBIH ili HVO najmanje godinu dana. Ove potvrde, koje su do sada izdavane u Srebreniku i Orašju, od prošle sedmice mogu se dobiti u našoj Službi u Brčkom. Zatim je neophodna potvrda od Zavoda za zapošljavanje iz koje se vidi da je podnosilac zahtjeva prijavljen kao nezaposleno lice najmanje godinu dana. Neophodna je i potvrda iz Poreske uprave da podnosilac ne ostvaruje druge prihode po osnovu zakupa zemljišta ili izdavanja poslovnog prostora, kao i potvrda o mjestu prebivališta“, naglasio je Bešić.

 

Svi koji budu uvedeni u ovo pravo, ostvaruju novčanu naknada od pet maraka po mjesecu provedenom u pomenutim oružanim snagama, a ista će im biti isplaćena retroaktivno od prvog jula tekuće godine.

 

 

„S obzirom da treba provesti i postupak revizije podnesenih zahtjeva, što je u nadležnosti ministarstva Federacije BiH, teško je u ovom trenutku predvidjeti kad bi krenule prve isplate, no vjerujem da bi se to trebalo desiti u prvoj polovini augusta mjeseca tekuće godine“, zaključio je Senad Bešić. Inače, zahtjevi se primaju svakog radnog dana u periodu od 8 do 14 sati.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474