Menu

1DFCD746 9EA3 4077 ADF1 294E42DB4878

4565988C C436 47F5 80EA 33A9CB25097E

Vlada Brčko distrikta, Proni Centar i Crveni krst/križ obilježili Svjetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi Istaknuto

 

Svjetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi jučer su u Brčkom obilježili Vlada Brčko distrikta i PRONI Centar za omladinski razvoj u saradnji sa Crvenim krstom Brčko distrikta kroz puštanje balona u centru grada pored fontane i podjelom promotivnih materijala na svome štandu.

 

 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Sead Šadić kazao je da Odjel današnji značajan datum “Svjetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi”, obilježava tradicionalno sa svojim partnerima i napomenuo da je tu ostvarena izuzetno dobra saradnja sa dobrovoljnim davaocima krvi, koja je će biti i nastavljena i unaprijeđena. Šadić je rekao da se uskoro može očekivati još kvalitetnija zakonska regulativa koja je u pripremi, vezana za status doborovoljnih davaoca krvi. Šadić rekao je da prava dobrovoljnih davalaca krvi sa područja Brčko distrikta nisu izjednačena sa pravima dobrovoljnih davalaca u entitetima, te da će se to u narednom periodu zakonski riješiti.

 

Projekt menadžer u Proni centru Brčko Harun Šabanović kazao je da je ova nevladina organizacija, osim današnjih aktivnosti, već mnogo uradila u vezi izrade prve mobilne aplikacije za olakšanu registraciju i pronalazak dobrovoljnih davaoca krvi, koja treba prvo da se primjenjuje u Brčkom.

 

Sekretar Crvenog krsta/ križa Brčko Denis Šehanović je kazao da Crveni krst svakodnevno radi na animiranju i edukaciji dobrovoljnih davalaca krvi. Šehanović je napomenuo da svoje aktivnosti realizira u saradnji sa vladinim Odjelom za zdravstvo i Odsjekom za transfuziologiju Bolnice Brčko, a sve u cilju boljeg društvenog tretmana dobrovoljnih davaoca krvi od kojih zavisi zdravlje velikog broja ljudi.

 

Povodom današnjeg Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi i u Odsjeku za transfuziologiju Bolnice Brčko bila je upriličena organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, kazao nam je dr. Samir Pandur, šef Odsjeka.

 

„Prilikom darivanja krvi potrebno je ponijeti lični dokument, popuniti upitnik o zdravstvenom stanju i uraditi ljekarski pregled. Muškarci mogu darivati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca. Krv se na Odsjeku može dati svakim radnim danom od 08.00 do 15.00 sati“, pojasnio je Pandur.

 

 

Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se 14. juna, s ciljem podizanja svijesti o značaju za život i potrebama za ovom dragocjenom tečnosti i animiranju ljudi da darivaju krv.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474