Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Sutra Dan Arefata Istaknuto

 

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, poznat pod nazivom Jevmu’l-arefe (Dan Arefata), je sutra, 8. jula.

 

Arefat je brežuljak udaljen od Meke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakog hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

 

Ove godine su i vjernici iz Bosne i Hercegovine, nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, otputovali u Meku, te će zajedno s ostalim hadžijama boraviti na Arefatu.

 

– Zadaća vjernika je da svakim svojim djelom svjedoči svoju sićušnost i manjkavost, a Allahovu uzvišenost, veličinu i savršenost. Arefat je kruna tog nastojanja i u vremenu i prostoru. Kada pogledamo mahšer sinova i kćeri Adema, a.s., i hazreti Have iz svih dijelova Svijeta, kao predstavnike muslimana shvatimo koliko je jevmul hisab – dan suđenja, izgledan i blizak našim dušama i umovima – izjavio je za Agenciju MINA u povodu Dana Arefata hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla.

 

Na Brdu milosti (Džebelu’r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se hazreti Adem i hazreti Havva.

 

Muhamed, a.s., je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika.

 

Lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan, navedeno je u saopćenju.

 

 

Izvor: Mina

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com