Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

U Brčkom svega 27 pripadnika nacionalnih manjina preko Zavoda za zapošljavanje aktivno traži posao Istaknuto

 

Zavod za zapošljavanje Brčko evidentira nezaposlena lica koja se izjašnjavaju kao pripadnici nacionalnih manjina, a nastanjeni su na području Distrikta. U prošloj godini posao je dobilo 26 pripadnika nacionalnih manjina. Inače, prema podacima Zavoda najbrojnija je Romska nacionalna manjina, sa ukupno evidentiranih 305 osoba, od čega svega njih 15 aktivno traži posao.

 

“Na evidenciji je trenutno 375 pripadnika različitih nacionalnih manjina, od čega samo 27 aktivno traži zaposlenje. Pored toga na Javni poziv za samozapošljavanje od prijavljenih 105 lica, dva su bila pripadnici nacionalnih manjina i to jevrejske i albanske manjine. Obje osobe su podržane kroz navedeni program i formirali su sopstveni biznis“, rekao je šef Sektora za posredovanje prilikom zapošljavanja Admir Galijatović.

 

Zanimljivo je da unutar projekta samozapošljavanja u poljoprivredi, se nije prijavila niti jedna osoba koje se izjašnjava kao pripadnik nacionalne manjine u Distriktu.

 

„Kad je riječ o eventualnim prekvalifikacijama, sve one koje provodi brčanski Zavod za zapošljavanje, dostupne su pod jednakim uslovima i pripadnicima svih nacionalnih manjina sa područja Brčko distrikta BiH“, zaključio je Galijatović.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com