Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Brčanska Vlada od naredne akademske godine, prvi put stipendira i drugi ciklus studija Istaknuto

 

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade od naredne akademske godine uvodi još jedan nivo stipendiranja, a odnosi se na master studije.

 

 

„Ono što je u ovom trenutku sigurno jeste da će prvi put od kako je Distrikta, mogućnost stipendiranja imati i brčanski studenti takozvanog drugog ciklusa, odnosno master studija. Planirano je da za ovaj nivo podržimo trideset studenata“, kaže šef resornog Odjeljenja Zoran Bulatović.

 

Pored pomenutog u ovom kontekstu, postoji još jedna novina. Riječ je o tome da će isplata stipendija, koja je bila u deset rata po 200 maraka, sada biti prebačena na račune studenata u dvije tranše.

 

„Donijeli smo odluku da isplatu stipendija povezujemo sa „fiskalnom godinom“. To znači da će za tri mjeseca(oktobar, novembar i decembar) stipendije biti uplaćene do kraja tekuće, a preostalih sedam takođe u jednoj tranši, doznačene studentima početkom naredne godine“, precizirao je Bulatović.

 

Usvojenom odlukom brčanska Vlada je predvidjela ukupno 200 stipendija, od toga 170 za studente prvog ciklusa i 30 za one koji upišu master studije. Tokom ovog mjeseca biće objavljen javni poziv, a cijela procedura bi trebala biti okončana do kraja septembra.

 

„Po okončanju prijava biće jasno kakav je interes studenata. U slučaju da broj oniih koji ispunjavaju uslove bude veći od sada predviđenog, nastojaćemo da kroz predstojeći rebalans Budžeta osiguramo eventualno nedostajuća sredstva, kako bi svi studenti sa područja Distrikta koji ispunjavaju uslove, stipendije i dobili“, zaključio je šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade, Zoran Bulatović.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com