Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Skupština BD BiH: Podržana Odluka o ukidanju participacije na dijagnostiku CT aparatom Istaknuto

 

Zastupnici brčanske Skupštine danas su započeli, i u potpunosti apsolvirali, svih 23 tačke dnevnog reda među kojima su usvajanje, izmjena i dopuna Zakona o energetskoj efikasnosti.

 

Uz svega dva amandmana prihvaćene su i izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, čija primjena je ranije prolongirana za period ne duži od dvije godine, a danas je, takođe, kroz dugo čitanje i samo jedan amandman prihvaćen i Zakon o civilnim žrtvama rata u Distriktu.

U proceduri prvog čitanja zastupnici su prihvatili dopune Zakona o porezu na dobit kao i izmjene i dopune Zakona o pravnim licima koje osniva Distrikt.

„Važno je da smo još jednom analizirali situaciju sa vodosnabdjevanjem na području Distrikta i tu je usvojen Zaključak kojim se nalaže brčanskoj Vladi da u roku od sedam dana analizira, odnosno utvrdi posebno urgentna područja, koja su bez vodosnabdjevanja i uz konstatovane razloge takvog stanja, hitno preduzme sve neophodne aktivnosti. Rečeno može uključiti i proglašavanje stanja elementarne nepogode, što stvara preduslove za angažovanje i dodatnih sredstava finasijskih rezervi u pravcu rješenja navedenog problema“, istakao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.Na inicijativu Srđana Blažića, zastupniika SNSD-a, nakon kraće rasprave podržana je inicijativa, odnosno donesena Odluka, o ukidanju dijela participacije, na korištenje dijagnostike CT aparatom, od strane osiguranika iz Distrikta, a prilikom pregleda koji se obavljaju unutar brčanske Bolnice.

 

Zastupnici su inače razmotrili i Informaciju o štetama koje poljoprivrednim usjevima u Distriktu nanose divlje svinje, vukovi i šakali.

 

„U tom smislu je od strane čelnika brčanske Vlade pruženo uvjeravanje da oni prate situaciju te da će resorno odjeljenje shodno potrebama, konsultujući sve relevantne institucije, prije svega Policiju Brčko distrikta BiH, razmotriti mogućnost i ograničenog lova na pomenute štetočine, odnosno predatore, kako bi se sprječilo dalje uništavanje usjeva“, akcentirao je Milić.

 

Inače, jučerašnje zasjedanje bilo je posljednje prije početka avgusta, kada je za zastupnike mjesec kolektivnog godišnjeg odmora, pa se naredna redovna sjednica Skupštine Distrikta, očekuje u prvoj polovini septembra.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com