Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Ustavni sud BiH donio odluku, Inzkov zakon mora se primjenjivati u RS-u Istaknuto

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom se van snage stavlja Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

 

U suštini, ovim činom se van snage stavlja odluka Narodne skupštine RS-a iz jula 2021. godine kojom se nastojala blokirati provedba tzv. Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina, piše Istraga.

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ovu odluku je razmatrao po zahtjevu sedam delegata iz Vijeća naroda Republike Srpske koji su ocijenili da je ovakva odluka neustavna.

 

Podsjetimo, Narodna skupština RS-a donijela je 30. jula odluku kojom je van snage stavljena provedba Inzkovih izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

"Nadležni organi Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u pogledu primjene Odluke Visokog predstavnika iz člana 1. ovog zakona. Vlada Republike Srpske će stupanjem na snagu ovog zakona obezbijediti primjenu stava 1. ovog člana u cilju zaštite građana Republike Srpske", navodi se u odluci NSRS-a.

 

Ipak, odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine odluka NSRS-a stavljena je van snage što znači kako će se od danas Inzkov zakon morati primjenjivati na teritoriji ovog bh. entiteta.

 

Izvor: Klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com