Menu

B7D7675F 620C 4A01 9F15 509A61FC7FE4

Web aplikacija Populus građanima nudi direktnu komunikaciju sa lokalnom administracijom Istaknuto

 

U Distriktu Brčko u funkciji je Populus, jedinstvena platforma pomoću koje stanovnici ovog grada imaju priliku pratiti rad lokalnih vlasti te aktivno učestvovati u kreiranju ideja i prijedloga, ali i donošenja odluka od značaja za svakodnevno funkcionisanje ove lokalne zajednice.

 

Platforma Populus koja je nastala u okviru projekta E-PARTICIPATE kojeg implementira Transparency International u BiH uz finansijsku podršku ambasade Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini, omogućava dvosmjernu komunikaciju i interaktivnu razmjenu informacija između građana i njihove lokalne zajednice.

Ono što karakterište ovu aplikaciju i čini je jedinstvenom je činjenica da ona predstavlja jedinstvenu pristupnu tačku za sve potrebe građana u vezi sa učešćem u donošenju odluka od značaja na lokalnom nivou te omogućava efikasno i transparentno praćenje rada lokalne uprave, nadležnih službi kao i izabranih predstavnika u lokalnim parlamentima.

 

Aplikacija se sastoji iz šest osnovnih modula:

 

PRIJEDLOZI – Omogućava lokalnoj zajednici da provjeri podršku javnosti po pitanju kapitalnih projekata.
INICIJATIVE – Građani samoinicijativno predlažu inicijative za poboljšavanje života u lokalnoj zajednici.
PITAJTE NAČELNIKA – Jednostavan način komunikacije građana sa prvim čovjekom lokalne zajednice.
LOKALNI PARLAMENT – Lokalni zastupnici na jednostavan način komuniciraju sa stanovništvom lokalne zajednice.
PITANJA I PRITUŽBE – Komunikacija i prijava problema direktno odgovornim službama u lokalnoj zajednici.
OSTALE MOGUĆNOSTI – Platforma je na bazi otvorenog koda i slobodna za proširenje sa novim mogućnostima.
Putem web aplikacije POPULUS građani Brčko Distrikta mogu da postave pitanje načelniku, pregledaju ostala pitanja i odgovore, rad lokalne administracije učinite transparentnijim, prenesu ideju i uključe se. Vrijeme je za akciju!

Nisi samo slovo na papiru!

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com