Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Vojni helikopteri BiH i Hrvatske stigli u spašavanje Blidinja, dim ometa gašenje požara Istaknuto

 

Veliki požar koji već deseti dan bukti na Čvrsnici zahvatio je preko 250 hektara površine i uprkos danonoćnoj borbi vatrogasnih službi i dobrovoljnih društava vatrena stihija ne prestaje gutati borovu šumu u Parku prirode Blidinje.

 

Šef Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović nam s terena kaže da je stanje jako teško i da je u pomoć gašenja iz zraka stigao nešto prije 9 sati protupožarni helikopter Mi-8 Ministarstva oružanih snaga susjedne Republike Hrvatske, ali zbog velikog dima nije u mogućnosti još da djeluje.

 

"Radi se o velikom protupožarnom helikopteru sa dvije hiljade i 200 litara vode, ali je nizak tlak i dim je jako gust, tako da je vidljivost nikakva pa se iz zraka ne može trenutno djelovati. Upravo je stigao i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i nadamo se da će se dim razići uskoro i da će helikopteri brzo moći djelovati", kaže Martinović za Klix.ba.

 

Dodaje kako će prema planu današnja akcija gašenja požara iz zraka trajati tokom čitavog dana i da se nada kako će se konačno zaustaviti širenje vatrene stihije.

 

Podsjeća da je na Blidinju opožareno preko 250 hektara površine, a požar je izbio u subotu, 18. jula tokom večernjih sati i najvjerojatnije je uzrokovan udarom groma, jer se vatra pojavila na terenu gdje nikad ljudska noga nije kročila.

 

Na gašenju požara su proteklih dana bili angažirani helikopter OS BiH, helikopter Helikopterskog servisa RS-a i hrvatski kanaderi te se s vatrom sa zemlje neumorno bori veliki broj vatrogasnih jedinica, gorskih službi spašavanja, te planinarskih. šumarskih i dobrovoljnih društava sa šireg područja Bosne i Hercegovine.

 

 

Izvor: Klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com