Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Cijena nafte pada dva mjeseca zaredom, prvi put od 2020. godine Istaknuto

 

U ponedjeljak su cijene nafte na svjetskim berzama doživjele novi pad nakon što su podaci o industrijskoj proizvodnji u Kini i Japanu pokazali da nisu na zadovoljavajućem nivou. Investitori se spremaju i za odluke ovosedmičnog sastanka OPEC-a.

 

Cijena barela Brent nafte koja se crpi iz Sjevernog mora je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak doživjela pad od 1,1 posto i trgovalo se cijenom od 102,78 dolara za barel. Cijena američke WTI nafte je pala za 1,5 posto i trgovalo se za 97,19 dolara po barelu.

Nove restrikcije zbog covida-19 poništile su oporavak industrijske proizvodnje koji je Kina ostvarila u junu, dok je japanska industrija ostvarila najmanji rast u proteklih deset mjeseci.

 

Po prvi put od 2020. godine, cijena nafte Brent i WTI je u dva mjeseca zaredom padala. Inflacija i visoke kamatne stope probudili su strahove kod investitora da bi recesija mogla umanjiti potražnju sa naftom.

 

U srijedu će se održati sastanak OPEC-a i Rusije na kojem će se odlučiti o proizvodnji nafte u septembru.

 

Izvor: Klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com