Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Problemi poljoprivrednika u BiH: Zbog suše manji prinos kukuruza, livade izgorjele, štete trpe mljekari, pčelari... Istaknuto

 

Suša kojom je Bosna i Hercegovina pogođena ovog ljeta nanijet će ozbiljne štete poljoprivrednicima.

 

- Evidentno je da ima šteta, procjenjuje sa da bi do 50 posto mogao biti umanjen prinos kukuruza. No tačan negativan utjecaj na pojedine kulture imat ćemo nakon berbe. Srećom pa suša nije pogodila pšenicu - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika entiteta Federacija BiH.

 

Naglašava kako zbog suše trpi proizvodnja mlijeka.

 

- Nedostatak kiše negativno djeluje na proizvodnju mlijeka. Trava je spržena, nema drugog otkosa, a pored toga stoka se ne smije dugo držati na preostalim pašnjacima zbog visoke temperature - ističe Bićo.

 

U istim problemima su i poljoprivrednici u entitetu Republika Srpska. Njive koje se nalaze uz rijeke još i nekako se nose sa sušom, dok će na zemljištu slabijeg kvaliteta šteta ići i više od 50 posto.

 

Također, u problemima su i pčelari. Navode kako je livadska paša za pčele praktično izgorjela, što će imati direktne posljedice na manju količinu meda, a samim tim i finansijski udar na pčelare.

 

Izvor: Faktor

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com