Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Brčko: Izražena potreba za dodatnim zalihama krvi Istaknuto

 

Zalihe krvi u Odsjeku za transfuzijologiju brčanske Opće bolnice su na zadovoljavajućem nivou, iako je u proteklom razdoblju potreba za ovom dragocjenom tekućinom, bila posebno izražena.

 

„U ljetnom razdoblju uglavnom imamo poteškoće u opskrbi krvnim preparatima jer je tada slabiji odziv dobrovoljnih darivatelja, tako da smo na nekim donjim granicama što se tiče rezervi krvi“, istakao je šef Odsjeka Samir Pandur.

Prema njegovim riječima, zalihe krvi ostaju na zadovoljavajućem nivou isključivo zahvaljujući savjesnim građanima Distrikta.

„Za ovaj problem nema sustavnog rješenja, sve se svodi na aktivne pojedince i akcije dobrovoljnog darivanja krvi“, dodaje Pandur.

U Odsjeku za transfuzijologiju brčanske Opće bolnice napominju da, iako su uglavnom deficitarne krvne grupe sa negativnim RH predznakom, u posljednje vrijeme je izražena potreba za svim krvnim grupama, te pozivaju sve zdrave osobe, od 18 do 65 godina starosti, da pomognu svojim sugrađanima i daruju krv.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com