Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Od naredne godine moguć novi model participacije zdravstvenih usluga za osiguranike u Distriktu Istaknuto

 

Zastupnici brčanske Skupštine, na jednoj od posljednjih sjednica prije augustovskih odmora jednoglasno su donijeli Odluku o ukidanju participacije prilikom „CT-dijagnostike“, te dali u zadatak nadležnima da izanaliziraju kompletan model participacije u Distriktu.

 

 

“Učešće u troškovima pružene zdravstvene usluge osiguranicima brčanskog Fonda zdravstva, takozvana „participacija“ ukinuta je kad je riječ o dijagnostici koja se bazira na „CT“ snimku, odnosno nalazu. Kako se može desiti identična situacija i sa drugim dijagnostičkim pregledima, smatram da sistem participacije treba ogranizovati na principu „godišnje premije“, odnosno uplate određenog novčanog iznosa za cijelu godinu“, stav je HDZ-eovog zastupnika i predsjednika Komisije za zdravstvo Skupštine Distrikta, dr Borislava Đulabića.

 

Kad je riječ o samoj visini takozvane „godišnje premije“, po jednom osiguraniku, ona se može jednostavno izračunati.

 

„Iznos bi na godišnjem nivou, prema mojim procjenama, mogao biti oko deset maraka. Svakako da smatram kako bi plaćanje i tog iznosa trebale biti oslobođene određene kategorije, koje po istom osnovu ni sada ne plaćaju participaciju“, precizirao je doktor Borislav Đulabić.

 

Inače, brčanska Skupština bi od nadležnih institucija i službi, trebala dobiti pisani prijedlog novog metoda plaćanja participacije, kako bi ga izanalizirala, te do kraja godine o svemu zauzela definitivan stav.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com