Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Uspješna saradnja Brčko distrikta BiH i Grada Vinkovci: Otvoren vrtić „Hlapić“ u naselju Dubrave Istaknuto

 

Otvaranjem vrtića „Hlapić“ u naselju Dubrave, danas je obilježena uspješna saradnja Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Grada Vinkovci Republike Hrvatske kroz evropski projekat „Prijateljstvo bez granica“, kojim je finansirano uređenje jednog dijela ovog vrtića.

 

Zajedno sa gradonačelnicima prijateljskih projektnih gradova, Esedom Kadrićem i Ivanom Bosančićem, svečanom otvaranju su prisustvovali inicijator ideje zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, glavni koordinator Željko Antić, njihovi saradnici iz Vlade, zvaničnici Skupštine Distrikta i saradnici gradonačelnika Vinkovaca.

 

Kako je kazao zamjenik dr. Domić, prije 7 godina predložena je ideja o izgradnji dječijeg vrtića na prostoru Dubrava, ali je zbog različitih poteškoća u samoj pripremi projekta, prošlo određeno vrijeme do danas, kada se otvaraju vrata vrtića.

 

„Do sada smo iz proračuna investirali oko 200.000,00 KM za izgradnju i uređenje ovog prostora i uspjeli smo s Gradom Vinkovci, kroz zajedničke projekte, da povučemo određenu sumu novca za uređenje. Ovaj projekat nam je vrlo važan zbog činjenice da je i nama, kao lokalnoj zajednici, potrebno da stječemo iskustvo u pisanju takvih projekata i kandidiranja i siguran sam da ćemo ih imati više, sada kada smo probili led“, izjavio je Domić, te dodao da kao zamjenik gradonačelnika i osobe koja je inicirala izgradnju vrtića, iskazuje svoje zadovoljstvo i nadu da će se i drugi objekti vrtićkog kapaciteta izgraditi, kako u gradu, tako i izvan grada.

 

„U novootvoreni vrtić upisalo se 35 djece i sa njima će se raditi po istom programu kao i u ostalim objekatima, sve manifestacije i aktivnosti će se jednako pripremati i održavati“, izjavila je direktorica dječijeg vrtića „Naša djeca“ Jasna Jovičić.

 

Šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović rekao je da se radi o šestom otvorenom objektu obdaništa na teritoriji Brčko distrikta BiH, koji je ostvaren kao vid uspješne prekogranične saradnje Vlade Distrikta i Grada Vinkovci. On je iskoristio priliku da uputi čestitke povodom početka nove školske godine.

 

 

„Danas je krenula nova školska godina, svi objekti su u funkciji, nastavni kadar je spreman, prevoz funkcioniše, učenici su došli na nastavu tako da je počela nastava u svih 15, sa muzičkom školom, 16 osnovnih škola i u 4 srednje škole na teritoriju Distrikta. Nova školska godina započela je za oko 6.000 učenika osnovnih i oko 2.600 učenika srednih škola, a moram napomenuti da je pedagoška godina u obdaništima krenula za oko 550 mališana. Ovom prilikom želim da čestitam učenicima, nastavnicima i roditeljima, a posebno polaznicima prvi razreda osnovne i srednje škole, kao i polaznicima u obdaništima. Svima želim puno uspjeha i mnogo lijepih školskih dana i nadam se da ćemo u narednom periodu imati veći broj upisanih učenika u naše škole“ istakao je Bulatović.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com