Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Dolar oslabio, cijene nafte pale Istaknuto

 

Na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta nastavila kliziti, nakon što je prošle sedmice pala prvi put poslije tri sedmice rasta. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,82 boda, dok je u petak navečer iznosio 108,96 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 142,50 na 142,75 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0085 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0045 dolara. Odmicanje eura s najnižeg nivoa u 20 godina uslijedilo je nakon što je u četvrtak Evropska centralna banka povećala ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova. Cijene su nafte, pak, pale, nakon snažnog skoka u petak. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 1,3 dolara, na 91,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,28 dolara, na 85,50 dolara. Azijske burze porasle na početku sedmice.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, no obujam trgovanja je znatno manji nego inače jer se u nekoliko zemalja zbog praznika ne radi.

 

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, a više od 1 posto porasle su i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji i na kineskim burzama danas se zbog praznika ne radi.

 

Azijske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, treći dan zaredom, iako je sasvim jasno da će američka centralna banka nastaviti podizati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

 

U fokusu ulagača ove će sedmice biti izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će biti objavljeno u utorak i koje će pokazati koliko su u augustu popustili inflacijski pritisci, s obzirom da su u tom mjesecu pale cijene goriva. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je inflacija u augustu skliznula na 8,1 posto na godišnjem nivou, s 8,5 posto mjesec dana prije. Na Tokijsku je burzu pozitivno uticala i vijest o popuštanju putničkih ograničenja uvedenih svojedobno u cilju suzbijanja koronavirusa. Zahvaljujući tomu jutros su znatno porasle cijene dionica u sektorima povezanim s turizmom.

 

Izvor: Basket.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com