Menu

5FA038EB 1C5B 431E AA22 C59B9442FCEF

Brčko: Nanosi blata na saobraćajnicama opasnost za vozače Istaknuto

 

Vozači na području Brčko distrikta BiH, posebno u ruralnim sredinama, sve se više žale na nepovoljne uvjete na cesti.

 

Naime, razlog tome jesu jesenji radovi na poljoprivrednim površinama, sa kojih nesavjesni vozači iznose blato na glavne prometnice, te na taj način ugrožavaju prometnu sigurnost.

 

„Imamo zakonske odredbe kojima je zabranjeno nanošenje blata na javne ceste sa prilaznih cesta, što je u ovim jesenskim danima veliki problem. Uglavnom se radi o ruralnim sredinama, gdje nesavjesni vozači ne čiste traktore i ostale poljoprivredne strojeve, te time ugrožavaju prometnu sigurnost“, kazao je Glavni inspektor u Odsjeku inspekcije djelatnosti, Franjo Stjepanović.

 

Sva oštećenja koja se primjete na cesti, a u ovom slučaju to je nanošenje zemlje sa poljoprivrednih parcela na glavne prometnice, potrebno je prijaviti brčanskom Inspektoratu.

 

„Apeliram na sve sugrađane koji se koriste poljoprivrednim strojevima da ih očiste prije izlaska na glavne prometnice, te na taj način izbjegnu prijave i novčane kazne, a ono što je svakako važnije, da se spriječe prometne nesreće“, dodao je Stjepanović.

 

Novčane kazne za ovaj vid kršenja zakonskih odredbi su za poduzeća i druga pravna lica od 500 do 2.500 maraka, a za privatna lica oko 500 maraka, zaključio je Stjepanović.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com