Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Nivo rijeke Save porastao za tri metra Istaknuto

 

Usljed obimnih padavina vodostaj rijeke Save u poslednja dva dana porastao je za tri metra i dalje je u intezitetu rasta, saznalio smo od kapetana Kapetanije pri Vladi Brčko distrikta Mladena Rogića.

 

On je rekao da je vodostaj na mjernoj stanici Šamac jutros iznosio plus 212 cm dodajući da neželjeni plutajući objekti uklanjaju plovne oznake na rijeci Savi što umnogome otežava plovidbu.

„Oscilacije vodostaja rijeke su vrlo značajne i imamo situaciju da samo za 24 časa prirast bude i do jednog metra što u pojedinim mjestima može da bude jako štetno,“ rekao je Rogić.

 

On kaže da smo do neki dan imali ekstremno nizak nivo i plovidbeni put je bio jako plitak što danas nije slučaj.

Rogić je apelovao na sve vlasnike manjih plovila da posebno u ovom periodu obrate pažnju na svoja plovila i dodatno ih zaštite i privežu te da primjene dodatne radnje kako bi zaštitili svoje plovilo.

 

„Svi vlasnici plovila su dužni da se staraju o njima i da ih svakodnevno obilaze posebno u ovom periodu kada trebaju da skraćuju vezove zbog nadolazećeg nivao rijeke,“ naglasio je Rogić.

 

On je rekao da su vlasnici objekata koji se nalaze uz vodotok takođe dužni da obezbijede objekte od neženjenih plutajućih stvari kao i da ih očiste ako ih voda nanese.

 

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com