Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Manifestacija „Odbrana BiH - Igman 2023“ nudi brojne sadržaje na prostoru cijele BiH Istaknuto

Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023“ počinje danas i traje do 17. septembra. Ovogodišnje izdanje je po mnogo čemu drugačije od dosadašnjih i prvi put će u oba entiteta i u Brčko distriktu BiH biti realizovani određeni programi - rečeno je na pres-konferenciji na kojoj je predstavljen program manifestacije.

Organizatori su naveli da ona prerasta u najreprezentativniji festival patriotizma kada je u pitanju baštinjenje bh. recentne prošlosti.

Generalni sekretar manifestacije Mirsad Delalić je kazao da je cilj manifestacije sjećanje na najbolje sinove koji su dali živote za odbranu BiH, na šehide i poginule borce.

- Također je cilj manifestacije da se sjetimo i borbe Armije RBiH, koja je dala značajan doprinos za odbranu BiH, očuvanje BiH u cjelovitim granicama – naveo je on.

Po njegovim riječima, program manifestacije je izašao iz okvira Kantona Sarajevo.

- Prošle godine smo jednim dijelom izašli van KS, a ove godine će manifestacija biti na prostoru cijele BiH. Osim Federacije BiH, imamo aktivnosti koje će se dešavati i u gradovima RS. Izdvojio bih Janju i Prijedor, a bit će i izložba u Brčkom – naveo je Delalić.

Posebno značajnim smatra aktivnosti koje će biti realizovane sa povratnicima na tim prostorima.

Direktor Fonda Memorijala KS i dopredsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ahmed Kulanić je kazao da jedna od ključnih odrednica ove manifestacije, koja postaje tradicionalna, jeste i činjenica da kroz ovogodišnju manifestaciju nastoje da obilježe i markiraju sve ključne toponime odbrane BiH.

Po njegovim riječima, iako je njihova početna odrednica bila planina Igman, manifestacija u posljednje vrijeme izlazi izvan okvira KS i Federacije BiH, „promatra državu u njenom punom kapacitetu“.

- Jer Bosna i Hercegovina, kako se branila na Igmanu, branila se i u Bosanskoj Krupi i u Janji i u Goraždu i svim drugim mjestima gdje organizujemo svake godine ovu manifestaciju. Bitno je da nastojimo da imamo dodatne gradove koje uključujemo, dodatne organizacije i time širimo svoju partnersku mrežu, s jednim ciljem da mlađe generacije nauče, da im prenesemo znanje kroz različite sadržaje i aktivnosti, da se nikada, nikome nigdje više ne ponovi ni genocid, ni zločini, ono što smo preživjeli 90-tih - istaknuo je Kulanić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i dopredsjednik Organizacionog odbora Omer Osmanović je izdvojio bogat program ovogodišnje manifestacije, te činjenicu da je manifestacija izašla iz okvira Federacije BiH, te ušla u manji bh. entitet RS i u Brčko distrikt BiH.

- Dao bih Nobelovu nagradu onome ko je izmislio narativ kada smo se borili, da smo mi čudo bosanskog otpora. Sa pogledom 30 godina poslije na našu odbranu i naše tekovine, mi smo pravo čudo kako smo se odbranili, a onda smo i čudo kako smo i opstali usljed nasrtaja raznih neprijatelja sa svih strana - istaknuo je ministar Osmanović.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com