Menu

Ima li kraja: Barel košta 26 dolara, potražnja ne pokazuje znakove rasta Istaknuto

nafta1-1440x564 cPad cijena sirove nafte traje već šesti dan, a zaključno sa 13 sati po našem vremenu barel crnog zlata u četvrtak košta 26,4 dolara.Riječ je o vrijednosti konačnog proizvoda na američkom tržištu (WTI) koji ovih dana dostiže cijene posljednji put zabilježene početkom 2002. godine. To je bilo vrijeme u jeku početka procesa rasta koji je kulminirao sa junom 2008. godine kada je barel koštao nevjerovatnih 144 dolara.

Za to vrijeme pada i vrijednost evropskog Brenta koji zaključno sa 13 sati košta 30,2 dolara po barelu. Ovim je nafta iz Sredozemnog mora zadržala vrijednost dobijenu krajem proteklog utorka tako stvorajući sve veću razliku u odnosu na skoro četiri dolara jeftinji WTI.

Stručnjaci ne vide rješenje samim tim jer ne mogu predvidjeti oporavak potražnje. Goldman Sachs je saopćio analizu u kojoj rast potražnje, a koja je ključna za stopiranje pada cijena, neće biti primjetan sve do druge polovine 2016. godine.

Također, američke zalihe nafte sve su veće, a u posljednjem izvještaju tamošnje Agencije za energiju SAD posjeduju 65 miliona barela.

Na cijene nafte utječe i niz drugih faktora kao što je odnos među tržištima i velikim potrošačima. Primjer je razlika u ponudi Irana i Saudijske Arabije prema azijskim zemljama gdje Teheran nudi neznatno jeftinije crno zlato.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com