Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

BiH: Stati ukraj zapošljavanju podobnih /V/ Istaknuto

vezeNevladine organizacije pokrenule peticiju protiv zapošljavanja po rodbinskoj ili političkoj liniji.

 

"Sposobnim, a ne podobnim" - pod ovim motom nevladin sektor je počeo prikupljati potpise građana u Bosni i Hercegovini. Traže da lične sposobnosti budu presudni faktori pri zapošljavanju u javnim institucijama.

 

Građani u Bosni i Hercegovini kažu da se do posla u državnim institucijama ne može doći bez rodbinske veze Ili partijske iskaznice potrebne za taj posao.

 

„Ne možeš ništa bez veze, ništa, u samoposlugu jedino, ako imaš para“, rekla je Mensura iz Sarajeva.

 

„Ne znam imamo li i jednog sposobnog. Da je, ne bi bili u ovakvoj situaciji. Da su sposobni, mi bi davno bili u Evropi“, navodi njen sugrađanin Đemko.

 

„Ako znaš da radiš, sposoban si, vrijedan si, posao će doći. Politika? Ne razumijem se u politiku i ne pratim“, kazao je Faruk.

 

Politika zato prati konkurse kako bi u institucije zaposlila svoje kadrove, uvjereni su u nevladinom sektoru.

 

„Čim mi imamo mogućnost odnosno komisiji ostavljamo mogućnost da izabere sa liste bilo kojeg kandidata, a ne po listi, dovodi se u pitanje opravdanost javnog konkursa“, rekla je Ana Lučić iz Centara civilnih iniciijativa.

 

U fokusu javnosti nedavno je bila federalna Finansijsko informatička agencija.

 

Bez konkursa, spekulisalo se, primili su na posao djecu pojedinih visokorangiranih bh. političara.

 

Odgovor iz te agencije da li je to tako i ako jest, po kojim kriterijumima primaju kadrove, nismo dobili.

 

Političke ili porodične veze

 

Problem je mnogo veći od pojedinačnih slučajeva, uvjereni su u Centru civilnih iniciijativa.

 

„To je najkrupnija stvar što je to postala redovna praksa, to nije izuzetak, pojedinačan slučaj, kćerka premijera ili nekog drugog političkog lidera, već je nemoguće dobiti posao u javnoj upravi bez političke ili porodične veze“, rekla je Lučić.

 

Traže da se zakonskim izmjenama o javnoj upravi stane ukraj zapošljavanju podobnih kadrova.

 

Narednih sedmica širom BiH potpisivat će se peticija kako bi se do posla u državnoj službi ili javnim firmama dolazilo na pošten način, uz potrebno znanje i obrazovanje

 

„Lične sposobnosti a ne stranačke ili porodične veze - insistira se da ovo budu presudni faktori u dobijanju posla u javnoj upravi“, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

 

Oni koji rade na reformi javne uprave, priznaju da se struka manje uvažava u odnosu na partijske pritiske pri zapošljavanju.

 

„Ja sam svjestan do koje mjere je partitokratija dominantna u odnosu na meritokratiju. Kada je bio i Nacrt zakona o državnim službenicima, insistirali smo da se mora poštovati profesionalnost, rad i znanje“, kazao je Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave BiH.

 

Za sada puno toga ostaje na riječima.

 

Povjerenje u institucije i javne konkurse kada se priča o zapošljavanju, traže građani, nevladine, ali i dio vladinih organizacija.

 

Izvor: Al Jazeera

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com