Menu

U Minhenu dogovoren prekid vatre u Siriji, rat protiv IDIL-a se nastavlja Istaknuto

minhen dogovorNajveće svjetske sile dogovorile su u Njemačkoj prekid vatre u Siriji koji bi trebao stupiti na snagu za nekoliko sedmica. Dogovoreni prekid vatre se ne odnosi na rat protiv Islamske države (IDIL) i Fronta Al-Nusra. Ministri iz zemalja članica Međunarodne podrške za Siriju obećali su povećanje humanitarne pomoći.

Dogovor o prekidu vatre dolazi u vrijeme kada sirijska vojska Bašara al-Asada, potpomognuta ruskim zračnim udarima, napreduje prema gradu Alepu koji je pod opsadom. Zvaničnici strahuju da bi nastavak ofanzive uzrokovao još težu humanitarnu krizu.

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država John Kerry priznaje kako je plan o prekidu vatre ambiciozan te da je pravo pitanje da li će razne sirijske frakcije pristati na poštovanje dogovora.

"Trenutno imamo riječi na papiru, a ono što nama treba jeste aktivnost na terenu", rekao je Kerry.

Prekid vatre će koordinirati posebne grupe iz SAD-a i Rusije, a prve dostave humanitarne pomoći počet će već danas.

Sastanak u Minhenu je održan u četvrtak, a glavni razgovori vođeni su između Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, uz prisustvo predstavnika UN-a za Siriju Staffana de Mistura.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com