Menu

Šatori na poliranju, pevaljke na manikiranju: Zbog lokalnih izbora paralisan rad institucija BiH! Istaknuto

sheepPredizborna kampanja kreće tek od 2. septembra a već su počeli. Političari, strpite se, biće vremena da nas lažete i obmanjujete!

 

Piše: Elvir Padalović

 

Ovogodišnji lokalni izbori u Bosni i Hercegovini biće održani 2. Oktobra a po već uobičajenom folklore kao sa su za mjesec dana. Sve ima karakter predizborne kampanje iako ona zvanično I po zakonu počinje 2.septembra.

 

Političari su već upregli društvene mreže pa sa svim strana iskaču profili odbornika na listama za predstojeće izbore. Kako su društvene mreže nepoznanica u Izbornom zakonu te se nedovoljno uređene, niko im ne može ništa.

 

Pevaljke su na sređivanju glasa i stasa, zatrebaće. Šatori i ostala mehanizacija potrebna za pridobijanje glasova još nisu korišteni, ali nema sumnje, da će se pod njima tokom spetembra dobro zapjevati i zaplesati.

 

Kampanja zavanično počinje za nešto manje od mjesec dana, a prema analizi nevladinog sektora, ona je već počela u mnogim opštinama BiH.

 

Tako su u ukupno 33 opštine zabilježeni slučajevi koji se mogu protumačiti kao izborna kampanja, iako je bilo koji oblik plaćenog javnog oglašavanja zakonom zabranjen sve do početka zborne kampanje. Radi se o slučajevima plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama, organizovanja javnih događaja, predstavljanja kandidata na izborima, dijeljenja promotivnih materijala i sl.

 

Konkretni primjeri kršenja odredbi Izbornog zakona BiH primijećeni su u Velikoj Kladuši u kojoj nezavisni kandidat za načelnika opštine Adem Pajazetović još od aprila provodi kampanju i vrši podjelu poklona građanima, a isti se moraju potpisati i dati lične podatke da su primili poklon.

 

SDP Stari Grad Sarajevo vrši promociju kandidata plaćenim oglašavanjem na društvenim mrežama, dok SDA Stari Grad Sarajevo vrši podjelu humanitarne pomoći građanima. U Istočnom Novom Sarajevu Socijalistička partija RS je održala javnu tribinu na kojoj je predstavila kanididate i nudila obećanja za predstojeće lokalne izbore, dok je kandidat za načelnika grada Trebinje ispred SNSD-a Luka Petrović već održao javno predstavljanje pred više stotina građana i pozvao građane da glasaju za njega.

 

Ovo su samo neki od primjera koje su posmatrači "Koalicije pod lupom" zabilježili tokom monitoringa predizbornog perioda. Oni još jednom skreću pažnju političkim subjektima da će dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH do danas zabilježene i buduće primjere zloupotrebe i kršenja Izbornog zakona BiH prije zvaničnog početka izborne kampanje.

 

Glavni i odgovorni urednik portala “Moja Hercegovina” Dragiša Sikimić kaže za BUKU da je predizborna kampanja u Trebinju počela prije nekih 14 dana, a atmosfera je mogao bih reći veoma vesela, da ne kažem „narodna“.

 

"Zapratio sam Fejsbuk stranice lidera svih stranaka pa redovno pratim njihove aktivnosti, putovanja i druženja. Evo baš od jutros, ispred našeg medija, cijeli dan bezuspješno pokušavamo da dobijemo generalnog sekretara SNSD-a Luku Petrovića - da nam pojasni čijim novcem je platio nedavno organizovanu veliku žurku za mlade u Trebinju. Naime, vjerovali ili ne, kandidat za gradonačelnika Trebinja ispred SNSD-a, zajedno sa koalicionim partnerima partnerima (DNS, Ujedinjena Srpska, SP, Partija ujedinjenih penzionera) Luka Petrović, zakupio je jedan od najvećih noćnih klubova u gradu „Galeriju“, u kojem su organizovali druženje do kasno u noć. Piće i sve ostalo bilo je potpuno besplatno, a prema nezvaničnim informacijama prisutno je bilo oko 600 mladih Trebinjaca" kaže za BUKu Sikimić.

 

On pretpostavlja da je povod za ovakvo narodno veselje "ubrzano raseljavanje svih onih koji ne žele biti dio njihovog patriotizma".

 

Inače, kaže naš sagovornik. s obzirom da još uvijek traju godišnji odmori, nema direktnih sučeljavanja kandidata i sve predizborne aktivnosti ogledaju se kroz parastose, slave, narodna veselja i lokalne žurke.

 

"Ovom mentalitetu ovdje to uglavnom i odgovara, jer mlade Trebinjce i ne zanima bilo kakav program stranke, strategija razvoja itd, već isključivo kako i u koju fotelju se dupe može uvaliti, da se što manje radi, da se što manje cima. Samo nek je primitak redovan, i glasovi su sigurni" ističe Sikimić.

 

Ipak, od septembra, kaže, čim krene sučeljavanje kandidata oba koaliciona bloka, u Trebinju tradicionalno očekuje pravi politički rat, u kome će biti svega.

 

"Ulog je zaista ogroman i sredstva se sigurno neće birati" naglašava urednik Moje Hercegovine.

 

Održavanje lokalnih izbora već je u potpunosti blokirao rad državnih i entitetskih organa vlasti, zapravo paralisao je rad institucija u BiH.

 

Da je tako, dokazuje I najava nakon kolektivnih godišnjih odmora u augustu, najavljeno je da se u septembru ne planiraju ni sjednice Parlamentarne skupštine BiH ni Parlamenta FBiH.

 

Političari sa svih nivoa vlasti su se tako aktivno uključili u kampanje za lokalne izbore što je krajnje neprihvatljivo u uslovima kada na desetine obaveza stoji pred BiH.

 

Politički analitičar Almir Terzić kaže da su štete zbog nerada političara ogromne i mjere se milionima.

 

"Dovoljan je primjer da zbog kašnjenja ratifikacije SSP-a proizvođači kornišona već imaju milionske gubitke. I kod drugih će se pojaviti slična situacija dodajući kako” ponašanje političara ima elemente zloupotrebe pozicija”

 

"Premijeri i parlamentarci će otvarati i prisustvovati otvaranju sportskih dvorana, škola, hala, ulica sa kojim nemaju nikakve veze, jer nisu njihove nadležnosti. I jedni i drugi, dakle i kandidati za općinska vijeća i skupštine opština koristiće tu priliku da obećavaju zapošljavanje, bolje zdravstvo, obrazovanje, kulturu" ističe naš sagovornik.

 

Zapravo, dodaje, koristi se neznanje birača o tome šta su čije nadležnosti i onda na djelu imamo klasičnu manipulaciju.

"Pred lokalne izbore nam prodaju priče o referendumima, novim entitetima i podjelama, a mi nikako da kažemo dosta: želimo bolji život u BiH, a ne u Njemačkoj. Pristajemo na drugu varijantu. Građani u BiH su poraženi" rezgnirano tvrdi Terzić.

 

A poraženi smo jer vodimo ne vodimo brigu o sebi.

 

“Boli jedino činjenica da su naši preci imali više svjesti nego je mi danas imamo u 21. vijeku, eri modernih tehnologija kada svako na web stranici svakog grada i općine može pročitati statut i vidjeti da ga kandidat koji govori o boljem obrazovanju i zdravstvu vara na najočitiji način. Teško je objasniti zašto su narodi i građani nekada imali više svijesti nego danas” kaže za BUKU Terzić.

 

Sve bi treblo biti riješeno izbornim zakonom, tvrde naši sagovornici. Inače ostajemo zarobljeni u njihovim rukama.

 

Bez kvalitetnog Izbornog zakona BiH i zakona o političkim partijama kojim bi se propisale mnogi nedostaci koji sada imamo u njihovom radu i djelovanju, osuđeni smo da stalno budemo u izbornoj kampanji, samo u ovisnosti od intentizeta, nekada manje, nekada više.

 

/Buka/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com