Menu

baner for web jpg

Nedim Ademović, ekspert za Ustavno pravo: Društvo je podijeljeno na one u sistemu i one van njega Istaknuto

Nedim Ademovic-658x437Stanje ljudskih prava je veoma teško u RS-u. Ali, ako ćemo govoriti o nesrpskom stanovništvu, onda mogu reći da javna vlast u RS-u već dugi niz godina zaista otvoreno opstruiše bilo kakvu šansu za stvaranjem pluralnog društva.

 

Ustavna prava i slobode masovno se krše na prostoru Bosne i Hercegovine, smatra Nedim Ademović, ekspert za Ustavno pravo iz Sarajeva. Ademović ističe da se prava krše na način da obični građanin nema ili ima jako male šanse da se bori protiv toga.

 

-Društvo je brutalno podijeljeno na one u sistemu i one van sistema. Kada govorim o masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda onda mislim, prije svega, na to da javna vlast ne stvara uslove za uživanje ljudskih prava i sloboda jer ne radi za društvo, već za sebe. To je problem svih nas i mislim da smo toga svi svjesni, ali malo radimo na tome pitanju – poručio je Ademović, koji je naveo i drugi problem u kršenju ljudskih prava na prostoru BiH, a koji je po njegovoj procjeni mnogo ozbiljniji, a to je diskriminacija manjina.

 

Nacionalne manjine

 

-Postoji manje ili više otvoren otpor prema drugim i drugačijim, jer se etnonacionalni koncept uređenja države ne želi napustiti. Većinski narodi tretiraju sebe na određenim teritorijima nacijama, a sve ostale, druge i drugačije, nacionalnim manjinama. Samim tim, sve ono što piše u pravnim normama, počev od ustava, pa do i najnižih pravnih akata, vrlo često se dodatno krši, formalno ili faktički, na diskriminatorski način kada su u pitanju pripadnici manjinske populacije. Posebno je teško ovo zbog faktičkog kršenja zagarantovanih prava jer ga teže identifikujemo i dokazujemo – objasnio je Ademović.

 

Egzistencijalna ljudska prava i slobode, kao što su rad, zaposlenje, obrazovanje, pristup javnoj službi i sigurnost su polja na kojima se najviše krše Ustavom zagarantovana prava, naveo je Ademović, koji je kroz svoju bogatu karijeru mogao da uoči isto. On je nerijetko zastupao prava povratnika u Republiku Srpsku, između ostalog i roditelje iz Konjević Polja, koji traže da njihova djeca izučavaju Bosanski jezik i grupu nacionalnih predmeta.

 

-Stanje ljudskih prava je veoma teško u RS-u. Ali, ako ćemo govoriti o nesrpskom stanovništvu, onda mogu reći da javna vlast u RS-u već dugi niz godina zaista otvoreno opstruiše bilo kakvu šansu za stvaranjem pluralnog društva i miljea u kojem će ljudi biti tretirani jednako, u kojem će biti ravnopravni pred zakonom. Vrlo često se vlast i ne libi to reći, javno, u medijima. Za mene je najporazniji atak na manjinska prava bilo zakonsko uvođenje naknade štete za sve one koji su nezakonito otpušteni iz radnog odnosa za vrijeme rata na teritoriji današnje RS. Umjesto da se izvrši proporcionalna reintegracija povratnika na prijeratna radna mjesta. To je imalo strašan utjecaj na način implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je bilo u direktnoj suprotnosti sa institutom održivog povratka. Međutim, imate i druge slučajeve, od simboličkog identifikovanja entiteta sa srpskim narodom, negiranja bosanskog jezika, pa do nasilnog mijenjanja gruntovnog i posjedovnog stanja, do uskraćivanja efikasne institucionalne zaštite pred Ustavnim sudom u RS-u, jednakosti šansi u javnoj upravi – bio je izričit Ademović.

 

Argumentovano

 

U skladu sa svojom profesijom Ademović nije ni ovaj put izostavio argumente za sve gore navedeno.

 

-Osnovni problem je način tumačenja našeg ustavnopravnog sistema. Sve je krenulo od različite interpretacije pojma konstitutivnosti. Odluka Ustavnog suda BiH o tom pitanju ne želi se prihvatiti ni dan-danas. I dalje se snažno osjeti taj duh principa jedne nacije, jedne religije, jedne teritorije. Pluralni karakter BiH se odbija i forsira se tripartitna podjela.

 

Naravno, nekada se mora prihvatiti i argument faktičkog stanja, ali moramo biti oprezni da li smo iscrpili sve mogućnosti da u budućnosti mijenjamo faktičko stanje – rekao je Ademović zaključivši razgovor za naš list.

(Dž. Sarić-Kozić/Faktor.ba)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com