Menu

Problemi oko adaptacije SSP-a: Predstavnik iz RS-a napustio pregovore, Šarović traži najbolje za BiH Istaknuto

parlament11Pregovarački timovi Bosne i Hercegovine i Evropske komisije otpočeli su jučer u Sarajevu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH prvu rundu pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU, a član pregovaračkog tima iz Republike Srpske Miljan Erbez napustio je pregovore, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Adaptacija SSP-a nakon ulaska Hrvatske u EU jedan je od ključnih uvjeta za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU, osim mehanizma koordinacije i rezultata Popisa stanovništva iz 2013. godine.

Pregovori o adaptaciji SSP-a počeli su na pregovaračkim pozicijama koje je na prijedlog Vijeća ministara BiH utvrdilo Predsjedništvo BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da se ne može reći koliko će pregovori trajati, ali da se zahtjevi BiH moraju uvažiti.

- Ja zastupam da to nije samo da dođete i potpišete adaptaciju, kako to neko drugi traži. To sam rekao i svakom predstavniku koji je dolazio kod mene. Primio sam najmanje pet-šest ambasadora u posljednjih petnaest dana, razgovarao sa šefom Delegacije EU u BiH, te ključnim čovjekom zaduženim za Balkan u EK. Rekao sam: 'Mi želimo da u ovom procesu prođemo najbolje, a vaš interes je da sve dobijete sa carinom nula. Ali, to je vaš interes, naš je da sa carinom nula BiH primi što manje roba'. Oni koji su zaduženi za predaju aplikacije rade svoj dio posla, ali ja sam ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i trenutno se ponašam u skladu sa politkom koja se vodi i koja je kreirana u Predsjedništvu BiH. Ukoliko neko drugi promijeni politiku i pregovaračku poziciju, to je već nešto sasvim drugo. U ovakvoj situaciji, mi jednostavno gledamo da obezbijedimo najbolju poziciju za BiH - poručio je Šarović.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com