Menu

Brčanski srednjoškolci na Trgu mladih obilježili svoj dan Istaknuto

Srednjoskolci-642x336Defileom kroz centar grada i izvođenjem kratkog performansa, oko stotinu srednjoškolaca Brčko distrikta obilježilo je danas 17. novembar, dan srednjoškolaca. Tim povodom su istaknuti problemi sa kojima se suočavaju brčanski srednjoškolci, a jedan od njih je, prikazali su performansom, loš odnos lokalne vlasti prema njima. Naime, nekoliko učenika se, transparentom, predstavilo kao lokalna vlast i oni su, koristeći govor tijela, „pucali“ u druge srednjoškolce koji su se nalazili preko puta njih.

 

Amila Kujundžić, koordinatorka lokalnog tima Brčko Asocijacije srednjoškolaca BiH kaže da je, trenutno, njihov najveći problem upis na fakultete bez mogućnosti prilaganja kopije svjedočanstva, a čime im se ne pruža prilika da se upišu na veći broj fakulteta. „Pored toga, suočavamo se sa nedovoljnim brojem nastavnika u našim školama, nedostatkom prostora za organizovanje projektnih aktivnosti, ali i sa velikom pasivnošću mladih ljudi“, rekla je Kujundžićeva.


srednjoskloci-3Sabina Zohorović, predsjednica Mreže vijeća učenika Brčko distrikta kaže da je sa današnjeg skupa odaslata poruka predstavnicima lokalnih vlasti da su srednjoškolci itekako sposobni da prave promjene, ali i poruka vršnjacima srednjoškolcima da se njihov glas uvažava, te da im se mogu pridružiti kako bi djelovali zajedničkim snagama. Međunarodni dan srednjoškolaca obilježen je danas na trgovima 57 gradova u Bosni i Hercegovini, a inače, ovaj datum se u svijetu obilježava od 1940. godine kao pomen na praške srednjoškolce i studente koji su, zbog mirnih protesta, strijeljani bez suđenja i presude.

 

/Pise i foto; Radio Brcko/

 

Srednjoskloci-3Srednjoskolci-1aSrednjoskolci-642x336

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com