Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Sud BiH: Sven Alkalaj oslobođen optužbi za nesavjestan rad u službi Istaknuto

sven-alkalajSud Bosne i Hercegovine izrekao je danas oslobađajuću presudu bivšem ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju kojem se na teret stavljao nesavjestan rad u službi.

 

U presudi stoji da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivično djelo. Također, na izricanju presude je istaknuto da Alkalaj nije svjesno počinio ono što mu se stavljalo na teret.

 

Alkalaj se danas nije pojavio na izricanje prvostepene presude, na koju Tužilaštvo BiH ima pravo žalbe.

 

Prema odluci Suda on je smatrao da je potpisani akt ranije prošao službe koje su izvršile provjeru.

 

Tužilaštvo BiH saopćilo je da ova situacija pokazuje koliko je teška borba protiv korupcije a naročito protiv visoko pozicioniranih političara.

 

– Ovo nas neće omesti u borbi protiv korupcije, neće biti nedodirljivih i svi građani su pred zakonom jednaki. Molimo građane BiH da nam se pridruže u borbi protiv korupcije – poručili su iz Tužilaštva BiH.

 

Podsjećamo, Sud BiH u martu prošle godine potvrdio je optužnicu koja je Alkalaja teretila da je počinio krivično djelo.

 

U optužnici je navedeno da je kao službena osoba u institucijama BiH, u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH, donio rješenje o isplati novčane nagrade zamjenici ministra vanjskih poslova BiH Ani Trišić Babić, za rad u NATO koordinacionom timu Vijeća ministara BiH, čime je svjesno prekršio Odluku Vijeća ministara po kojoj novčana naknada ne pripada rukovodiocu i zamjeniku rukovodioca institucija BiH i time prouzrokovao štetu budžetu BiH u iznosu od 13.418 KM.

 

(Faktor.ba)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com