Menu


Baner NK p lj 2022 vodoravni 3 i 7
85CD9A32 6837 4C14 AC47 0BB7BB550E53

Ko su „akademije“ iz Srbije koje dodjeljuju titulu „akademik“ pojedincima iz BiH Istaknuto

akademiciPonukani značajnim prilivom „akademika" u BiH, koju su ovu „titulu" dobili od pojedinih udruženja iz Srbije, a koja u svom nazivu imaju zvučne riječi „akademija", „nauka", „evropska", „kraljevska", donosimo sljedeći tekst.

 

Autor: Vedran M.


Čisto da ne bude zabune, i da AKADEMIK nije isto što i „akademik" (namjerno malim slovom), zavisno od toga ko titulu, odnosno „titulu" dodjeljuje.


Potragu smo započeli tragom nedavnih natpisa o „akademicima" u BiH, koju su ovu titulu dobili od neke od brojnih „akademija" registrovanih u Srbiji. Izdvojićemo tri, i njihova imena bi svakako trebalo zapamtiti, u slučaju da dobijete obavještenje da ste zbog izuzetnih zasluga u nauci, umjetnosti ili bilo čemu drugom izabrani za njihovog „akademika", te da trebate doći u Srbiju na preuzimanje i promociju. I da, prije toga trebate regulisati članarinu u „akademiji". I da, šaljemo pozive uglednicima iz Vaše sredine i države da prisustvuju ceremoniji. To će neupućenima dati na značaju „titule" koju Vam dodjeljujemo.


Prva, i manje interesantna, jer nije toliko prisutna u BiH, je SKANU - SRPSKA KRALJEVSKA AKADEMIJA NAUČNIKA I UMETNIKA, registrovana kao udruženje građana 2012. godine, sa sjedištem u Beogradu. Djelatnost ostalih udruženja na bazi učlanjena.


Druge dvije su mnogo interesantnije, jer se vežu za ime iste osobe, „barona" PETRA RAJAČIĆA, i jer ozbiljno prijete da poplave BiH sa nosiocima titule „akademik".


SAIN - SRPSKA AKADEMIJA INOVACIONIH NAUKA, registrovana je kao UDRUŽENJE građana 2004. godine u Beogradu. Njen osnivač i predsjednik je „akademik" Petar „baron" Rajačić, inače diplomirani ekonomista. Web: http://sain-akademija.org.rs/


EAN – EVROPSKA AKADEMIJA NAUKA, ili punim imenom EVROPSKA AKADEMIJA NAUKA, INOVACIJA I ODRŽIVOG RAZVOJA, registrovana je također kao UDRUŽENJE građana 2013. godine u Beogradu. Njen osnivač i predsjednik je također gosp. Petar RAJAČIĆ. Agencija za privredne registre Republike Srbije navodi da EAN nema članstvo u savezima ili drugim asocijacijama u zemlji i inostranstvu. Web: http://eakademijanauka.com/


Oba UDRUŽENJA su registrovana na istoj adresi, Kralja Milana 60, Beograd.


Oba UDRUŽENJA zastupaju članovi porodice RAJAČIĆ, gdja. Snježana RAJAČIĆ Maksimović zastupa EAN, a gosp. Petar RAJAČIĆ zastupa SAIN.


Sve navedeno je lako provjerljivo na stranicama Agencije za privredne registre Republike Srbije, http://pretraga2.apr.gov.rs/ObjedinjenePretrage/Search/Search.


Pa čime se onda bave ove nevladina i neprofitna UDRUŽENJA u Srbiji, sa zvučnim imenima koje sadržavaju riječi: „evropska", „akademija", „nauka"? Sigurno da je jedna od vrlo unosnih djelatnosti „dodjeljivanje" tzv. titula „akademik", većinom dvjema kategorijama korisnika: prva, dominantna kategorija, je ona koja titulu nužno i hitno treba sa ciljem neutralizacije vlastitog slabog naučnog ili stručnog statusa, i popravljanja imidža kod naivne publike. Postoji i druga kategorija nosilaca „titule" „akademik", koju dodjeljuju ova udruženja - kategorija naivnih uspješnih ili manje uspješnih pojedinaca, koji prije prihvatanja titule ne provjere UDRUŽENJE od kojeg je primaju. Oni na žalost služe da bi se zamaskirala stvarna svrha i djelatnost ovih udruženja.


Naravno da u Srbiji postoji SANU – SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI, kao najviša naučna i prosvjetna ustanova Republike Srbije, sa sjedištem u Beogradu, osnovana 1886. godine, čiji je rad i status uređen zakonom, i koja se finasira iz budžeta Srbije. U Srbiji samo SANU može da dodijeli titulu AKADEMIK, po vrlo strogim kriterijima, i samo redovni članovi SANU su AKADEMICI.


Naravno da postoji i EVROPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI, (lat. Academia Scientiarum et Artium Europaea), koja je međunarodna akademska organizacija, u koju je uključeno oko 1,500 vrhunskih naučnika i umjetnika, osnovana 1990. godine sa sjedištem u Salzburgu, i u čijem članstvu se nalazi i 29 nobelovaca.


Koja je dakle definicija pojma AKADEMIK:


Akademik (nlat. ← lat. academia ← grč. akadḗmeia, prema Akademovu gaju) titula je koja se koristi za redovne članove određene akademije nauka i umjetnosti. U BiH je to Akademija nauka i umjetnosti BiH – ANUBIH, u Hrvatskoj Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - HAZU, u Srbiji Srpska akademija nauka i i umetnosti - SANU. Rad i status ovih akademija je uređen državim zakonom, one su najviše naučne i umjetničke ustanove jedne zemlje, i finansiraju se iz državnog budžeta. Stvarnu titulu AKADEMIK može dakle dodijeliti u BiH ANUBIH, u Hrvatskoj samo HAZU, a u Srbiji samo SANU.


Nosioci titule „akademik" dodijeljene od raznoraznih UDRUŽENJA, pa makar se ona zvala „SRPSKA AKADEMIJA INOVACIONIH NAUKA", „EVROPSKA AKADEMIJA NAUKA", „SRPSKA KRALJEVSKA AKADEMIJA NAUČNIKA I UMETNIKA" vjerovatno najbolje znaju koliko ista vrijedi i zbog čega im je bila potrebna i dodijeljena. A možete ih pronaći jednostavnom pretragom na Internetu. I oni dolaze sa institucija koje u svom nazivu imaju zvučne riječi „evropski", „internacionalni", i sl.

 

/radiokameleon.ba/

http://radiokameleon.ba/2017/02/poplava-akademika-u-bih-ko-su-akademije-iz-srbije-koje-dodjeljuju-titulu-akademik-pojedincima-iz-bih/

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com