Menu

Kuda ide Distrikt bez budžeta? Istaknuto

budzetba Nakon što je portal "infobrcko" prvi objavio vijest da će Apelacioni sud donijeti odluku da budžet Brčko distrikta BiH za 2015. godinu nije usvojen u skladu Statuta Brčko distrikta BiH to se i potvrdilo u petak (9.10) kada je Pravosudna komisija zvanično objavila i potvrdila da odluka Skupštine Brčko distrikta BiH o usvajanju budžeta Brčko distrikta BiH za 2015. godinu nije u skladu sa Statutom.

Za sada niko od političkih predstavnika Distrikta nije se oglasio povodom presude Apelacionog suda kako bi građanima Brčko distrikta BiH objasnili kako i šta dalje. Šta slijedi nakon dolaska odluke u Skupštinu i njenog objavljivanja u Službeni glasnik Brčko distrikta BiH?

Sa ovom presudom budžet Distrikta za 2015. godinu je pao što slijedi ulazak u novu političku krizu gdje će se stvoriti ponovo nova kočnica za razvoj Distrikta i poboljšanje životnog ambijenta.

Apleacioni sud je u petak objavio da Apelacioni sud Brčko distrikta BiH, u vijeću sastavljenom od pet sudija, na sjednici vijeća održanoj 06.10.2015. godine donio presudu kojom je utvđeno da Odluka Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine o usvajanju Budžeta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, broj 01-02-446/15 od 30.03.2015. godine („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH", broj 8/15), nije u skladu sa članom 33a. stav (1) tačka (d) i stav (3) Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta BiH", broj 2/10) i prestaje da važi od dana objavljivanja presude u Službenom glasniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, nakon što je u martu mjesecu usvojen budžet Brčko distrikta BiH za 2015. godinu bez tri hrvatska naroda skupštinski zastupnici Ivan Krndelj, Petar Vrhovac, Siniša Golić, Miodrag Peranović i Perica Burgić podnijeli su Apelacionom sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine inicijativu za pokretanje postupka ocjene usklađenosti Odluke Skupštine Brčko distrikta BiH o usvajanju budžeta Brčko distrikta BiH sa Statutom Brčko distrikta BiH.

Poslanici koji su podnijeli inicijativu bili su stava da budžet nije usvojen u skladu sa Statutom Brčko distrikta BiH, te da za taj propust mora neko odgovarati.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com